Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Złe geny to nie wyrok

Ile razy słyszeliście: „mam złe geny, i tak będę gruba”, „mama otyła, babcia otyła, to i mnie to spotkało”?
Ile razy sami łapaliście się na takiej wymówce, by uspokoić swoje sumienie?

Naukowcy z Uppsala University postanowili przyjrzeć się bliżej problematyce otyłości. W tym celu zbadali korelację między stylem życia a predyspozycjami genetycznymi. Badaniem objęto 360 tysięcy Brytyjczyków w średnim wieku. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie PLOS Genetics. Co się okazało? Ryzyko otyłości warunkowane genami nie jest stałe, ale modyfikowalne naszym stylem życia. W grupach predysponowanych genetycznie do otyłości, a prowadzących zdrowy styl życia odsetek pacjentów z otyłością był znacznie mniejszy. Powiecie – truizm? Jeśli się przyjrzeć bliżej – nie jest to takie oczywiste.

Co badano?
Naukowcy wzięli pod lupę grubo ponad setkę czynników środowiskowych. Najważniejsze okazały się takie czynniki jak dieta, palenie tytoniu, status socjoekonomiczny, konsumpcja alkoholu i aktywność fizyczna. Grupa osób aktywnych fizycznie wykazała znaczną odporność na wpływ czynników genetycznych powodujących otyłość.
Co ciekawe, w grupie osób o wysokim statusie socjoekonomicznym geny również w mniejszym stopniu wpływały na BMI, w przeciwieństwie do osób uboższych.
Najbardziej zaskakująca była jednak obserwacja dotycząca częstości spożywania alkoholu. Okazało się, że w grupie pijących częściej, wpływ czynników genetycznych był dużo mniejszy niż w grupie pijących rzadziej. Siła wpływu czynników genetycznych u pijących codziennie była prawie połowę słabsza w porównaniu do całkowitych abstynentów! Natomiast, sama ilość spożywanego alkoholu w znacznie mniejszym stopniu korelowała z siłą wpływu genetycznych predyspozycji do otyłości.

Wnioski?
Uważasz, że masz predyspozycje genetyczne do nadwagi? Większość Twoich krewnych jest otyła? Nie poddawaj się, jest nadzieja!
Nauka kolejny raz potwierdziła, że zdrowy styl życia – aktywność fizyczna, czy prawidłowa dieta – zawsze działa i zawsze ma sens!

Źródło: 
https://bit.ly/2zTWsaE

Słowa kluczowe: geny, otyłość

Autor: Szymon Lachowski

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.