Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rzeżucha w walce z nowotworem?

Zanim rzeżucha zagości na naszych stołach pod koniec tego tygodnia, postanowiliśmy wziąć pod lupę jej właściwości. W jednym z badań opisano obiecującą strategię leczenia międzybłoniaka opłucnej z wykorzystaniem wyizolowanego z rzeżuchy izotiocyjanianu fenyloetylowego (PEITC).

Rzeżucha - kiełki przyszłości

A czy znamy jej wszystkie właściwości?

W badaniu opublikowanym w 2014r w Oncotarget badano wpływ związku wyizolowanego z rzeżuchy: izotiocyjanianu fenyloetylowego (PEITC) na komórki nowotworu układu oddechowego.

Złośliwy międzybłoniak opłucnej (MPM) jest bardzo agresywną postacią raka ze słabym rokowaniem. Leczeniem pierwszego rzutu dla MPM jest połączenie cisplatyny i pemetreksedu, które wykazały ograniczoną skuteczność i poważne działania niepożądane. Zastosowano więc PEITC zarówno w monoterapii jak i w połączeniu z cisplatyną w celu poszukiwania alternatywnych ścieżek działania.

Autorzy zauważyli, że cytotoksyczność dla komórek indukowana przez PEITC była spowodowana przez mechanizmy antyoksydacyjne. Co więcej, kombinacja cisplatyna-PEITC zwiększyła cytotoksyczność obu związków, jednocześnie zapobiegając pojawieniu się opornych komórek MPM. Dlatego połączenie to może stanowić obiecującą strategię leczenia złośliwego międzybłoniaka opłucnej.

Badany związek występuje również w warzywach kapustnych, a także rukwi wodnej i to nie pierwsze badanie opisujące jego antykancerogenne właściwości.

 

Źródło:
artykuł: Denis I, Cellerin L, Gregoire M, Blanquart C. Cisplatin in combination with Phenethyl Isothiocyanate (PEITC), a potential new therapeutic strategy for malignant pleural mesothelioma. Oncotarget. 2014;5(22):11641-11652.
zdjęcie: zjadam.pl

 

 

 

Słowa kluczowe:

Autor: Maria Leszczyńska

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.