Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 25.02.2021 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 3 h
Zapoznanie uczestników z mikroflorą saprofityczną i patogenną występująca w żywności pochodzenia roślinnego, jej
oddziaływaniem na bezpieczeństwo i stabilność produktu.
Szkolenie skierowane jest do technologów, kierowników jakości, pracowników działów jakości, pracowników
laboratoriów przyzakładowych
1. Mikroflora surowców roślinnych – rola czynników wewnętrznych oraz fizycznych i chemicznych w przeżywalności
drobnoustrojów
2. Systemy współzależności między drobnoustrojami w produkcie. Rola symbiozy, amensalizmu , pasożytnictwa w
stabilności mikrobiologicznej produktu
3. Substancje biologiczne aktywne i ich rola w mikroflorze produktu
4. Procesy technologiczne a mikroflora produktu gotowego. Rola drobnoustrojów saprofitycznych w psuciu się
żywności.
5. Zatrucia pokarmowe – epidemiologia, metody zapobiegania
6. Podstawy analiz mikrobiologicznych , wykorzystanie norm ISO, PN , procedur własnych
7. Źródła kryteriów mikrobiologicznych – Codex Alimentarius, Rozporzadzenie WE 2073, DGHM i inne. Interpretacja
wyników badań
8. Higiena procesu produkcji – źródła wtórnych zakażeń mikrobiologicznych.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły