Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Co Escherichia coli ma wspólnego z diabetykami?

Popyt i podaż
Populacja diabetyków wzrasta szybciej niż cała liczba ludzi na ziemi. Według globalnego raportu WHO z 2016 roku na przełomie lat 1980-2014 liczba osób z cukrzycą wzrosła prawie czterokrotnie (ze 108 mln do 422 mln osób). Głównymi źródłami insuliny do lat 80 ubiegłego wieku były trzustki świń i bydła pozyskiwane jako produkty uboczne przemysłu mięsnego, które stawały się niewystarczające i niepewne. Opracowanie alternatywy dla insuliny zwierzęcej było więc sprawą kluczową. Sukces osiągnięto dzięki postępom poczynionym w technologii rekombinacji DNA.

Inspiracja z natury
Każda żywa komórka potrafi na podstawie informacji genetycznej wyprodukować białka, które służą jej jako materiał budulcowy oraz aparat regulujący metabolizm.
Informacja genetyczna bakterii to genofor oraz plazmidy. Genofor to odpowiednik jądra komórkowego w komórkach eukariotycznych. Plazmidy to małe cząsteczki DNA fizycznie odseparowane od genoforu. Zawierają informacje o przynajmniej jednym genie, który warunkuje dodatkową cechę ułatwiającą przeżycie organizmowi w pewnych warunkach. Komórki bakterii mogą wymieniać się nimi między sobą, a powielanie ich liczby jest niezależne od powielania genoforu. W praktyce oznacza to, że w jednej komórce możemy mieć nawet tysiąc kopii jednego plazmidu.  W przeciwieństwie do genoforu nie są niezbędne komórce do jej prawidłowego funkcjonowania. Zainspirowani naukowcy poczynili dalsze badania i eksperymenty, co zaowocowało skonstruowaniem w warunkach laboratoryjnych sztucznych plazmidów oraz szczepów bakteryjnych.

Bio- fabryki mikro rozmiarów
Do sztucznego plazmidu wstawiono gen kodujący ludzką insulinę. Następnie taki plazmid wprowadzono do komórek E. coli. Bakterie trafiały do zbiorników fermentacyjnych, gdzie miały zapewnione warunki do namnażania i mogły produkować nie tylko własne białka, ale również insulinę. Po etapie oczyszczania z bakteryjnych białek insulina ta była identyczna do tej naturalnie produkowanej przez komórki trzustki. Oznaczało to, że mają taki sam skład aminokwasowy. Insulina wieprzowa różniła się od ludzkiej jednym aminokwasem, wołowa- trzema. Wysoki potencjał dzielenia się bakterii przekładał się na produkcję białka w ogromnych ilościach w krótkim czasie, czego nie można było osiągnąć metodą ekstrakcji hormonu z tkanek zwierzęcych. Projekt ten dopracowano i produkcja odbywa się na skalę przemysłową do dziś.

Źródła:

1. IOM (Institute of Medicine). 2014. Oversight and review of clinical gene transfer protocols: Assessing the role of the Recombinant DNA Advisory Committee. Washington, DC: The National Academies Press

2. Herbert W. Boyer and Stanley N. Cohen - historical biographies, Science History Institute

3. Global report on diabetes 2016 - WHO

4. Baeshen NA, Baeshen MN, Sheikh A, et al. Cell factories for insulin production. Microb Cell Fact. 2014;13:141. Published 2014 Oct 2. doi:10.1186/s12934-014-0141-0

5. IS Johnson, Human insulin from recombinant DNA technology, Science 11 Feb 1983: Vol. 219, Issue 4585, pp. 632-637 DOI: 10.1126/science.6337396

 

Słowa kluczowe: cukrzyca, insulina, Escherichia coli

Autor: Karolina Pytlak

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.