Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Historia poznania genomów 101 afrykańskich upraw sierocych

Czekolada rozłożona na czynniki pierwsze

Wszystko rozpoczęło się od wstępnego zsekwencjonowania genomu drzewa kakaowego w 2010 roku przez producentów słodyczy Mars Inc., Departament Rolnictwa USA (USDA-ARS) i przedsiębiorstwo informatyczne IBM. Z nasion kakaowca produkowane jest kakao - najważniejszy składnik czekolady. Aż 70% tego surowca pozyskiwane jest z 4 krajów Afryki Zachodniej. Sama produkcja kakao stanowi źródło utrzymania 40-50 mln ludzi. Poznanie genomu pozwoliło na wyprowadzenie linii odporniejszych na choroby i zmiany klimatyczne oraz dające większe plony. W tym celu sekwencja genomu została upubliczniona.

 

Zdobycze nauki w domu każdej afrykańskiej rodziny

Sekwencjonowanie kakao było relatywnie niedrogim i szybkim przedsięwzięciem. Z tego względu dyrektor rolny Marsa - Howard Shapiro podjął współpracę z afrykańskimi władzami na temat opisania genomów upraw sierocych. Uprawy sieroce nie są ważne dla handlu międzynarodowego i dlatego są stosunkowo mało badane przez naukę. Są jednak ważne regionalnie - stanowią dietę i element kultury Afrykańczyków w tym przypadku. W 2011 roku utworzono Konsorcjum Afrykańskich Upraw Sierocych (AOCC - African Orphan Crops Consortium) i wspólnie ze społeczeństwem wytypowano 101 istotnych gatunków roślin i drzew. Wśród nich znalazły się m. in.: baobab, nerkowiec, proso, soczewica i dynia. Informacje o aktualnym postępie badań dostępne są na stronie AOCC.


Globalne bezpieczeństwo żywności

Celem AOCC jest sekwencjonowanie, składanie i opisanie genomów tradycyjnych upraw, co umożliwi poprawę ich wartości odżywczych oraz odporności na susze i szkodniki. Ponadto Konsorcjum ma na celu włączenie upraw osieroconych do nurtu systemów zaopatrzenia w żywność i rozwijanie nowych rynków produkcji oraz konsumpcji. Może być to kluczowy krok w walce z niedożywieniem, niedoborami mikroelementów, chronicznym głodem i występowaniem przewlekłych zaburzeń odżywiania na kontynencie. AOCC przyczyniło się do powstania Afrykańskiej Akademii Hodowli Roślin, w której opracowywane są programy hodowlane oparte na genetyce, statystyce i projektowaniu eksperymentalnym. W przyszłości planowane są podobne programy, które wprowadzonoby na terenie Indii oraz Chin.

 

 

Źródła:
1. Chang et al., 2018: The draft genomes of five agriculturally important African orphan crops. GigaScience, 8(3). https://doi.org/10.1093/gigascience/giy152

2. Strona AOCC: http://africanorphancrops.org/

3. Strona USDA-ARS: https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2010/sequencing-of-cacao-genome-will-help-us-chocolate-industry-subsistence-farmers-in-tropical-regions/ 

4. Campaign for Fair Chocolate: https://makechocolatefair.org/ 

Słowa kluczowe: sekwencjonowanie, uprawy sieroce, Afryka

Autor: Karolina Pytlak

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.