Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy przeciery powinny być podstawą diety niemowląt po 6. miesiącu życia?

Wiedza o tym, że żywność uzupełniająca dietę niemowląt powinna zostać wprowadzona nie wcześniej niż po ukończeniu szóstego miesiąca życia, wydaje się być już zupełnie powszechna. Inaczej jest w przypadku świadomości, jaka konsystencja pierwszych pokarmów, innych niż mleko matki, jest najlepsza dla rozwoju dziecka. Przekonanie, że żywność w postaci gładkiego puree jest niezbędna, wydaje się być pospolite i może być po części utrwalane przez przemysł spożywczy. Jednak wiele najnowszych badań wskazuje na liczne wady takiego rozwiązania.

Przeciery jako podstawa rozszerzania diety niemowląt

Konsystencja pierwszych pokarmów uzupełniających, a także sposób ich podawania mają niezwykle istotny wpływ na rzeczywistą ilość spożywanej przez niemowlęta żywności. Szczególnie ważne jest, aby niemowlę nauczyło się identyfikować odczucie głodu i sytości oraz regulować tym samym ilość spożytego pokarmu. Tymczasem karmienie łyżeczką umożliwia opiekunowi, a nie niemowlęciu, kontrolę nad tym ile oraz jak szybko zje. Co więcej zmuszanie do jedzenia mimo wyraźnej niechęci może prowadzić do kojarzenia posiłków ze stresem, a nawet do rozwinięcia otyłości [1]. Przeciery dodatkowo sprzyjają szybkiemu połykaniu, co ogranicza do minimum odruch żucia, odgrywający ważną rolę w tłumieniu apetytu. Szybkie połykanie może również utrudniać skuteczne trawienie, ponieważ skraca czas potrzebny na kontakt żywności z enzymami zawartymi w ślinie. Oprócz tego nadmierne uzależnienie od miękkich pokarmów uważa się za przyczynę nieprawidłowego rozwoju aparatu mowy, dlatego wprowadzenie pożywienia zmuszającego niemowlę do żucia powinno być stosowane jako profilaktyka problemów logopedycznych. Zauważono także, że gotowe przeciery dostępne w sklepach rzadko smakują tak samo jak ich domowe wersje  ze względu na metody przetwarzania jakim zostały poddane. Może mieć to znaczący wpływ na akceptację przez niemowlęta domowych potraw [2].

Baby – Led Weaning - alternatywa dla tradycyjnych przecierów podczas rozszerzania diety

Baby – Led Weaning (BLW) to postępowanie, w  którym niemowlę, a nie opiekun, kontroluje proces karmienia oraz decyduje czy je, ile je i jak szybko [3]. W praktyce dziecko samo sięga po kawałki jedzenia proponowane przez rodzica. Podawanie gładkich przecierów w tej metodzie może zdarzać się okazjonalnie, do 10% całkowitego czasu karmienia [4]. Istnieją dowody na to, że stosowanie metody BLW może prowadzić do ograniczenia zainteresowania niemowląt produktami bogatymi w cukry proste oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia otyłości [5]. Dzieci, którym pozwala się kontrolować proces karmienia mają lepszą koordynację ręka – oko w przeciwieństwie do tych karmionych łyżeczką [2]. Ponadto niemowlę spożywając posiłek samodzielnie, może sprawdzić  jaką konsystencję mają poszczególne produkty, jaki wydają dźwięk podczas żucia czy jakie są w dotyku. Wszystko to jest niezwykle ważne w procesie nauki samodzielnego jedzenia i czerpania z niego przyjemności. Dzieci karmione metodą BLW dzięki pozytywnemu pierwszemu doświadczeniu z jedzeniem są często mniej wybredne i częściej wybierają zdrowsze produkty [1].

 

Źródła:                                                      

1. Rapley G., Forste R., Cameron S., Brown A., Wright C., 2015: Baby - led weaning. A new frontier? ICAN: Infant, Child & Adolescent Nutrition; 7(2): s.77-85

2. Rapley G., 2015: Spoon - feeding or self - feeding? The infant's first expierence of solid food. Canterbury Christ Church Univeristy. Rozprawa doktorska.

3. Cichero J.A.Y. 2016: Introducing solid foods using baby - led weaning vs spoon feeding: A focus on oral development, nutrient intake and quality of research to bring balance to the debate. Nutrition Bulletin, 41, s.72-77.

5. Townsend E., Pitchford N.J. 2012: Baby knows best? The impact of weaning style on food preferences and body mass index in early childhood in a case - controlled sample. BMJ Open. 2012; 2(1): e000298.

 

Słowa kluczowe:

Autor: Marzena Szpak

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.