FFSW: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – EFSA, zagrożenia mikrobiologiczne (c.d.), IFS, dioksyny, mikroplastik, zafałszowania - 16.06
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Czwartek i piątek cyklu poświęcamy na przegląd wybranych kluczowych zawsze aktualnych, ale równiez rosnących wyzwań dla przemysłu spożywczego. Mikrobiologia zwyczajowo pozostaje jednym z najczęściej podejmowanych tematów, ale zdecydowanie nie wyłącznie. W gronie wykładowców eksperci i praktycy. Zapraszamy do zapoznania się z programem.
Hasło przewodnie Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywnosci na 2023 to: „NORMY DLA ŻYWNOŚCI RATUJĄ ŻYCIE"
W programie FFSW odniesiemy się również do szerszej perspektywy globalnych wyzwań zawartych w strategii 2022-2030 oraz celów SDG.
Cechy działań strategicznych Global Strategy for Food Safety:
- Wybiegać w przyszłość
- Opierać się na dowodach
- Człowiek w centrum działań
- Efektywność ekonomiczna działań
Wydarzenie skierowane do
Program tegorocznego FoodFakty Safety Week jest niezwykle bogaty merytorycznie, skierowany jest do wszystkich, którzy na każdym z etapów łańcucha żywności mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje o bezpieczeństwie i jakości żywności.
Zakres i poziom merytoryczny referatów dostosowany jest do potrzeb profesjonalistów z obszaru bezpieczeństwa, zgodności, jakości, produkcji, technologii, marketingu, komunikacji oraz wyższej kadry managerskiej i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej.
Podziel się wiedzą o naszym wydarzeniu i zaproś koniecznie kolegów z firmy. Wydarzenie organizowane w ramach misji FoodFakty - Wspólnie Budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności, udział otwarty i bezpłatny dla każdego zaintersowanego tematyką.
eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI
Program
DZIEŃ 5 - Start godzina 11:00 - logowanie od 10:55 |
|
Powitanie - wstęp Janusz Olejnik - FoodFakty |
11:00 |
WYKŁAD WPROWADZAJĄCY Rola i zadania EFSA w zapewnieniu najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności w EU Liliana Jurczyńska - Główny Inspektorat Sanitarny |
11:10 |
BLOK I - Zagrożenia mikrobiologiczne – nieustające wyzwanie dla branży spożywczej cz. 2 |
|
Monitoring parametrów mikrobiologicznych w zakładzie produkcyjnym – droga od przyjęcia surowca do produktu gotowego Barbara Krupska - Intertek Poland |
11:25 |
Soleris® Next Generation: szybkie wykrywanie mikroorganizmów w różnych rodzajach próbek, od żywności po kosmetyki dr Izabela Michalczyk - NEOGEN |
11:40 |
Prognozowanie bezpieczeństwa i trwałości mikrobiologicznej żywności dr inż. Elżbieta Rosiak - ProgFood |
11:55 |
BLOK II - Standardy bezpieczeństwa żywności oraz wybrane obszary ryzyka dla żywności |
|
Nowy standard IFS w wersji 8 – najważniejsze informacje Chryssa Dimitriadis oraz Beata Studzińska-Marciniak - IFS |
12:10 |
Trwałe Zanieczyszczenia Organiczne w żywności – nowe przepisy prawne i nowe wyzwania dr Małgorzata Warenik-Bany - PIWet |
12:25 |
Mikroplastiki w artykułach spożywczych przegląd bezpieczeństwa żywności w zakresie narażenia ludzi poprzez źródła pokarmowe – przegląd raportu FAO Małgorzata Kłak-Sionkowska - Biuro Współpracy Międzynarodowej, GIJHARS, Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski |
12:40 |
Prace Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zakresie oszustw żywnościowych Joanna Maryniak-Szpilarska - GIJHARS, Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski |
12:55 |
SESJA Q&A - około godziny 13:10 |
ZAPISZ SIĘ NA POZOSTAŁE DNI CYKLU FFSW
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera