Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FSSC wydaje nową wersję programu FSSC 22000

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

31 marca 2023 roku FSSC opublikowała wersję 6 programu FSSC 22000. FSSC, jako wiodąca marka w dziedzinie Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, zapewnia zaufanie i wywiera wpływ na branżę dóbr konsumpcyjnych.

Systemy FSSC wspierają przemysł dóbr konsumpcyjnych we wdrażaniu skutecznych systemów zarządzania, ochronie ich marek i osiąganiu celów związanych z bezpieczeństwem żywności. Organizacja ma na celu pomóc firmom przyczynić się do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDGs), tworząc w ten sposób lepszy świat.

Głównymi powodami powstania zaktualizowanej wersji programu FSSC 22000 są:

  • Zintegrowanie wymagań normy ISO 22003-1:2022,
  • Wzmocnienie wymagań w celu wsparcia organizacji w ich wkładzie w realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ, oraz
  • Uwzględnienie informacji zwrotnych w wyniku ankiety dotyczącej rozwoju wersji 6, na którą wpłynęło prawie 2000 odpowiedzi.

Wersja 6 będzie miała 12-miesięczny okres przejściowy, aby umożliwić organizacjom przygotowanie się do nowej wersji a jednostkom certyfikującym wdrożenie i uzyskanie akredytacji. Pierwsze audyty do Wersji 6 rozpoczną się od 01 kwietnia 2024 roku, a wszystkie organizacje muszą ukończyć audyt aktualizacyjny V6 przed 31 marca 2025 roku.

Organizajca FSSC opublikowała dokument „Version 6 Upgrade Process”, który szczegółowo przedstawia wymagania dotyczące przejścia oraz wersję schematu podkreślającą zmiany pomiędzy V5.1 a V6.

Przegląd głównych zmian w wersji 6 schematu FSSC 22000

  • Ponowne dostosowanie kategorii łańcucha żywnościowego zgodnie z normą ISO 22003-1:2022.
  • Zakres został rozszerzony o Handel i pośrednictwo (FII) i zmniejszony poprzez usunięcie ze schematu Rolnictwa i FSSC 22000-Jakość.
  • Integracja wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności i kultury jakości.
  • Nowe wymagania dotyczące kontroli jakości, strat i odpadów żywnościowych oraz zarządzania wyposażeniem.
  • Wzmocnienie istniejących dodatkowych wymogów w części 2 programu, w tym między innymi dotyczących zarządzania alergenami i monitorowania środowiska.
  • Zmiany i wyjaśnienie wymagań dotyczących procesu certyfikacji.
  • Dodanie kodu QR na certyfikatach FSSC 22000 w celu poprawy identyfikowalności.

Więcej informacji

Dokumenty programu FSSC w wersji 6, proces aktualizacji oraz wersja głównych zmian są dostępne do pobrania bezpłatnie na stronie internetowej.

 

Źródło: informacja prasowa FSSC

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.