Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

IJHARS odpowiedzialny za koordynację krajowej współpracy w ramach nowoutworzonej unijnej platformy miodowej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Platforma miodowa, będąca wyodrębnioną grupą ekspertów przy Komisji Europejskiej, jest jednym z nowych rozwiązań wprowadzonych w związku z nowelizacją dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu.

Michał Kołodziejczak, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, powierzył Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych rolę jednostki odpowiedzialnej za koordynację krajowej współpracy w ramach nowoutworzonej unijnej platformy miodowej.

Zgodnie z dyrektywą unijna platforma powinna:

  • gromadzić dane na temat metod poprawy kontroli autentyczności miodu, w szczególności metod wykrywania zafałszowań w miodzie, w celu ich ewentualnej harmonizacji;
  • przedstawiać zalecenia dotyczące identyfikowalności i śledzenia miodu;
  • przedstawiać zalecenia dotyczące aktualizacji kryteriów składu i innych parametrów jakościowych określonych w dyrektywie;
  • przedstawiać zalecenia w celu ustanowienia unijnego laboratorium referencyjnego.

Członkami platformy mają być przedstawiciele właściwych organów państw członkowskich UE, odpowiedzialnych za krajowe wdrożenie dyrektywy miodowej, obejmujące aspekty regulacyjne i kontrolne, w tym wyznaczone laboratoria. Ponadto w pracach wezmą udział eksperci reprezentujący przedsiębiorców, środowisko akademickie, społeczeństwo obywatelskie oraz, posiadający odpowiednią wiedzę i doświadczenie, dodatkowi eksperci powołani przez Komisję Europejską.

W pracach platformy, w zakresie związanym z kontrolą jakości, autentycznością i identyfikowalnością miodu będą uczestniczyć eksperci GIJHARS.

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.