Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową kawy, herbaty i herbatek (owocowych, ziołowych i owocowo-ziołowych) oraz oznakowanie ciast i wyrobów ciastkarskich.
Kontrole przeprowadzono w 116 podmiotach (w 40 lokalach gastronomicznych, w 57 sklepach, u 19 producentów).
Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 71 partiach kawy, herbaty i herbatek. Z uwagi na niezgodny z deklaracją wygląd liści (przed i po zaparzeniu) zakwestionowano 1 partię herbaty (1,4%).
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 146 partii kawy, herbaty i herbatek, z czego 4 zakwestionowano (2,7%). Stwierdzono obecność niedeklarowanych składników i niedozwolonych barwników, a także zawyżoną zawartość cukrów.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 464 partii, w tym 260 partii kawy, herbaty i herbatek oraz 204 partii ciast i wyrobów ciastkarskich. Nieprawidłowości stwierdzono w 139 partiach, w tym w 73 partiach kawy, herbaty i herbatek (28,1%) oraz w 66 partiach ciast i wyrobów ciastkarskich (32,4%). Dotyczyły one m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 53 podmiotach (41 sklepach i 12 podmiotach importujących, sprowadzających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową (głównie oznakowanie) różnego asortymentu pieczywa opakowanego (w tym pieczywa chrupkiego) oraz nieopakowanego (w tym półcukierniczego: drożdżówek, bułek, rogali) w 94 sklepach.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową lizaków, cukierków, gum, żelków i drażetek. Kontrolą objęto łącznie 109 podmiotów, w tym 71 sklepów i 38 producentów.