Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa kawy, herbaty i herbatek oraz znakowanie ciast i wyrobów ciastkarskich w 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową kawy, herbaty i herbatek (owocowych, ziołowych i owocowo-ziołowych) oraz oznakowanie ciast i wyrobów ciastkarskich.

Kontrole przeprowadzono w 116 podmiotach (w 40 lokalach gastronomicznych, w 57 sklepach, u 19 producentów).
Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 71 partiach kawy, herbaty i herbatek. Z uwagi na niezgodny z deklaracją wygląd liści (przed i po zaparzeniu) zakwestionowano 1 partię herbaty (1,4%).

Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 146 partii kawy, herbaty i herbatek, z czego 4 zakwestionowano (2,7%). Stwierdzono obecność niedeklarowanych składników i niedozwolonych barwników, a także zawyżoną zawartość cukrów.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 464 partii, w tym 260 partii kawy, herbaty i herbatek oraz 204 partii ciast i wyrobów ciastkarskich. Nieprawidłowości stwierdzono w 139 partiach, w tym w 73 partiach kawy, herbaty i herbatek (28,1%) oraz w 66 partiach ciast i wyrobów ciastkarskich (32,4%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku nazwy produktu albo stosowania błędnej (np. nieadekwatnej do składu) lub niepełnej nazwy opisowej.
  • Braku podania obowiązkowych informacji (np. wykazu składników w miejscu sprzedaży, masy netto, warunków przechowywania, instrukcji użycia/sposobu przyrządzenia, procentowej ilości składnika podkreślonego w nazwie, danych podmiotu odpowiedzialnego za wprowadzanie produktu do obrotu).
  • Przekroczenia daty minimalnej trwałości.
  • Braku wyróżnienia alergenów w wykazie składników.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł napojowy

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.