Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa wyrobów cukierniczych w 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową lizaków, cukierków, gum, żelków i drażetek. Kontrolą objęto łącznie 109 podmiotów, w tym 71 sklepów i 38 producentów.

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 98 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 144 partiach, z czego 7 zakwestionowano (4,9%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją zawartości cukrów, zaniżonej masy netto i zawartości tłuszczu, zawyżonej zawartości popiołu.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 240 partii, z czego w 40 stwierdzono nieprawidłowości (16,7%). Dotyczyły one m.in.: 

  • Braku podania nazwy produktu.
  • Stosowania niewłaściwej nazwy wyrobu gotowego (np. „Krówka … sezamki ręcznie robione”, która może dezorientować konsumenta w zakresie faktycznego charakteru produktu) lub jego składników (np. „mleko” zamiast „mleko zagęszczone …” czy „syrop glukozowy ziemniaczany” zamiast „syrop glukozowy z pszenicy”).
  • Braku wyszczególnienia wszystkich składników (w tym wchodzących w skład składnika złożonego, np. „margaryny”) lub wymienienie w składzie surowców, które nie zostały użyte w procesie produkcji.
  • Podania wykazu składników nie w kolejności malejącej.
  • Wskazania w miejscu sprzedaży cukierków (oferowanych luzem) ich nazwy lub składu niezgodnie z deklaracją producenta. 
  • Stosowania dodatkowych/dobrowolnych informacji niezgodnych z prawdą (np. „z naturalnymi barwnikami”, podczas gdy w składzie produktu nie wyszczególniono żadnych barwników).
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o alergenach, dacie minimalnej trwałości, wartości odżywczej oraz danych identyfikujących podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł piekarski

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.