Jakość handlowa wyrobów cukierniczych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową lizaków, cukierków, gum, żelków i drażetek. Kontrolą objęto łącznie 109 podmiotów, w tym 71 sklepów i 38 producentów.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 98 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 144 partiach, z czego 7 zakwestionowano (4,9%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją zawartości cukrów, zaniżonej masy netto i zawartości tłuszczu, zawyżonej zawartości popiołu.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 240 partii, z czego w 40 stwierdzono nieprawidłowości (16,7%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku podania nazwy produktu.
- Stosowania niewłaściwej nazwy wyrobu gotowego (np. „Krówka … sezamki ręcznie robione”, która może dezorientować konsumenta w zakresie faktycznego charakteru produktu) lub jego składników (np. „mleko” zamiast „mleko zagęszczone …” czy „syrop glukozowy ziemniaczany” zamiast „syrop glukozowy z pszenicy”).
- Braku wyszczególnienia wszystkich składników (w tym wchodzących w skład składnika złożonego, np. „margaryny”) lub wymienienie w składzie surowców, które nie zostały użyte w procesie produkcji.
- Podania wykazu składników nie w kolejności malejącej.
- Wskazania w miejscu sprzedaży cukierków (oferowanych luzem) ich nazwy lub składu niezgodnie z deklaracją producenta.
- Stosowania dodatkowych/dobrowolnych informacji niezgodnych z prawdą (np. „z naturalnymi barwnikami”, podczas gdy w składzie produktu nie wyszczególniono żadnych barwników).
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o alergenach, dacie minimalnej trwałości, wartości odżywczej oraz danych identyfikujących podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
13.07.2022
Jakość handlowa przetworów owocowych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów owocowych w zalewie, w tym owoców w syropie i w soku oraz kompotów. Kontrolą objęto łącznie 77 podmiotów, w tym 62 sklepy i 15 producentów.
-
12.07.2022
Lecytyna z Węgier przyczyną Salmonelli w fabryce czekolady Barry Callebaut w Belgii
Belgijska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (FAVV) potwierdziła, że lecytyna sojowa z Węgier była przyczyną niedawnej epidemii salmonelli w fabryce czekolady.
-
30.06.2022
Jakość handlowa truskawek w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową truskawek ze szczególnym uwzględnieniem podawania informacji o kraju pochodzenia.