Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Lecytyna z Węgier przyczyną Salmonelli w fabryce czekolady Barry Callebaut w Belgii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przyczyna niedawnej epidemii salmonelli (Salmonella przyczyną zatrzymania produkcji czekolady w zakładzie Barry Callebaut w Belgii) w największej na świecie fabryce czekolady belgijsko-szwajcarskiego producenta czekolady Barry Callebaut prowadzi do Węgier. Belgijska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (FAVV) potwierdziła 6 lipca, że węgierska dostawa lecytyny sojowej, surowca używanego do wiązania tłuszczu i wody, była przyczyną niedawnej epidemii salmonelli w fabryce czekolady w Wieze we Wschodniej Flandrii. Był to wynik wewnętrznego dochodzenia przeprowadzonego przez firmę, które zostało zweryfikowane zewnętrznymi badaniami.

Agencja poinformowała węgierski rząd o tej sprawie za pośrednictwem RASFF i oczekuje się, że rozpocznie on dochodzenie we własnym kraju, bo sama nie jest upoważniona do prowadzenia takiego śledztwa na terytorium innego kraju.

Tylko jedna dostawa – konsumenci nie powinni się martwić

W oparciu o informacje, które agencja żywności otrzymała do tej pory, dostawa skażonej lecytyny sojowej byłaby ograniczona tylko do fabryki Barry'ego Callebauta. Nie ma żadnych wskazań, że inne firmy kupiły lub wykorzystały w swoich produktach skażoną lecytynę.

Firma Barry Callebaut potwierdza, że nic nie wskazuje na to, że skażone produkty krążą w belgijskiej żywności. Konsumenci z pewnością nie powinni się tym martwić.

Działania zapobiegawcza Barry Callebaut

Agencja FAVV została poinformowana przez firmę Barry Callebaut, że nadal prowadzone są prace porządkowe, a produkcja jest nadal wstrzymana. Teraz to do firmy należy zbadanie na własnych liniach produkcyjnych, na jakie aspekty produkcji wpływ miał skażony surowiec i upewnienie się, że to zanieczyszczenie zostało usunięte z fabryki.

Firma zaczęła również usuwać skażoną czekoladę , która ma zostać zniszczona.

Jednak jeśli w wyniku obecności bakterii w zakładzie nastąpi masowe skażenie, firmie Barry Callebaut może zostać odebrana licencja na produkcję.

Źródła i fot.: https://www.brusselstimes.com/health/250335/chocolate-contamination-salmonella-traced-to-hungarian-delivery

https://www.brusselstimes.com/business/249397/hundreds-tonnes-of-chocolate-started-destroyed-following-salmonella-outbreak

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.