Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Lecytyna z Węgier przyczyną Salmonelli w fabryce czekolady Barry Callebaut w Belgii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przyczyna niedawnej epidemii salmonelli (Salmonella przyczyną zatrzymania produkcji czekolady w zakładzie Barry Callebaut w Belgii) w największej na świecie fabryce czekolady belgijsko-szwajcarskiego producenta czekolady Barry Callebaut prowadzi do Węgier. Belgijska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (FAVV) potwierdziła 6 lipca, że węgierska dostawa lecytyny sojowej, surowca używanego do wiązania tłuszczu i wody, była przyczyną niedawnej epidemii salmonelli w fabryce czekolady w Wieze we Wschodniej Flandrii. Był to wynik wewnętrznego dochodzenia przeprowadzonego przez firmę, które zostało zweryfikowane zewnętrznymi badaniami.

Agencja poinformowała węgierski rząd o tej sprawie za pośrednictwem RASFF i oczekuje się, że rozpocznie on dochodzenie we własnym kraju, bo sama nie jest upoważniona do prowadzenia takiego śledztwa na terytorium innego kraju.

Tylko jedna dostawa – konsumenci nie powinni się martwić

W oparciu o informacje, które agencja żywności otrzymała do tej pory, dostawa skażonej lecytyny sojowej byłaby ograniczona tylko do fabryki Barry'ego Callebauta. Nie ma żadnych wskazań, że inne firmy kupiły lub wykorzystały w swoich produktach skażoną lecytynę.

Firma Barry Callebaut potwierdza, że nic nie wskazuje na to, że skażone produkty krążą w belgijskiej żywności. Konsumenci z pewnością nie powinni się tym martwić.

Działania zapobiegawcza Barry Callebaut

Agencja FAVV została poinformowana przez firmę Barry Callebaut, że nadal prowadzone są prace porządkowe, a produkcja jest nadal wstrzymana. Teraz to do firmy należy zbadanie na własnych liniach produkcyjnych, na jakie aspekty produkcji wpływ miał skażony surowiec i upewnienie się, że to zanieczyszczenie zostało usunięte z fabryki.

Firma zaczęła również usuwać skażoną czekoladę , która ma zostać zniszczona.

Jednak jeśli w wyniku obecności bakterii w zakładzie nastąpi masowe skażenie, firmie Barry Callebaut może zostać odebrana licencja na produkcję.

Źródła i fot.: https://www.brusselstimes.com/health/250335/chocolate-contamination-salmonella-traced-to-hungarian-delivery

https://www.brusselstimes.com/business/249397/hundreds-tonnes-of-chocolate-started-destroyed-following-salmonella-outbreak

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.