Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przyczyna niedawnej epidemii salmonelli (Salmonella przyczyną zatrzymania produkcji czekolady w zakładzie Barry Callebaut w Belgii) w największej na świecie fabryce czekolady belgijsko-szwajcarskiego producenta czekolady Barry Callebaut prowadzi do Węgier. Belgijska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (FAVV) potwierdziła 6 lipca, że węgierska dostawa lecytyny sojowej, surowca używanego do wiązania tłuszczu i wody, była przyczyną niedawnej epidemii salmonelli w fabryce czekolady w Wieze we Wschodniej Flandrii. Był to wynik wewnętrznego dochodzenia przeprowadzonego przez firmę, które zostało zweryfikowane zewnętrznymi badaniami.
Agencja poinformowała węgierski rząd o tej sprawie za pośrednictwem RASFF i oczekuje się, że rozpocznie on dochodzenie we własnym kraju, bo sama nie jest upoważniona do prowadzenia takiego śledztwa na terytorium innego kraju.
Tylko jedna dostawa – konsumenci nie powinni się martwić
W oparciu o informacje, które agencja żywności otrzymała do tej pory, dostawa skażonej lecytyny sojowej byłaby ograniczona tylko do fabryki Barry'ego Callebauta. Nie ma żadnych wskazań, że inne firmy kupiły lub wykorzystały w swoich produktach skażoną lecytynę.
Firma Barry Callebaut potwierdza, że nic nie wskazuje na to, że skażone produkty krążą w belgijskiej żywności. Konsumenci z pewnością nie powinni się tym martwić.
Działania zapobiegawcza Barry Callebaut
Agencja FAVV została poinformowana przez firmę Barry Callebaut, że nadal prowadzone są prace porządkowe, a produkcja jest nadal wstrzymana. Teraz to do firmy należy zbadanie na własnych liniach produkcyjnych, na jakie aspekty produkcji wpływ miał skażony surowiec i upewnienie się, że to zanieczyszczenie zostało usunięte z fabryki.
Firma zaczęła również usuwać skażoną czekoladę , która ma zostać zniszczona.
Jednak jeśli w wyniku obecności bakterii w zakładzie nastąpi masowe skażenie, firmie Barry Callebaut może zostać odebrana licencja na produkcję.
Źródła i fot.: https://www.brusselstimes.com/health/250335/chocolate-contamination-salmonella-traced-to-hungarian-delivery
Przeczytaj także
Rzecznik grupy poinformował, że produkcja została ochronnie wstrzymana w fabryce, która produkuje płynną czekoladę w partiach hurtowych dla 73 klientów produkujących słodycze. Wdrożone w grupie programy bezpieczeństwa żywności pozwoliły jej szybko zidentyfikować lecytynę jako źródło zanieczyszczenia.
GIS został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial - wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu.
FSAI ostrzega konsumentów, którzy mogą mieć w domu wycofane produkty, aby ich nie spożywali.