Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella przyczyną zatrzymania produkcji czekolady w zakładzie Barry Callebaut w Belgii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Po wykryciu skażenia Salmonellą w dn. 27 czerwca na podstawie wewnętrznego dochodzenia wstrzymano produkcję w największej na świecie fabryce czekolady w Wieze w Belgii, należącej do szwajcarskiej grupy Barry Callebaut. Problem został zgłoszony do systemu RASFF. Żadne produkty czekoladowe z zakażonej serii produkcyjnej nie weszły do sieci sprzedaży detalicznej – zapewnia rzecznik Barry Callebaut. Wdrożone w grupie programy bezpieczeństwa żywności pozwoliły jej szybko zidentyfikować lecytynę jako źródło zanieczyszczenia. Lecytyna to składnik szeroko stosowany w produkcji czekolady. Barry Callebaut poinformował FAVV (belgijski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) o incydencie, a jako środek zapobiegawczy zatrzymał wszystkie linie produkcyjne czekolady i wstrzymał wszystkie produkty wyprodukowane od czasu testów.

Produkcja czekolady w Wieze pozostanie zawieszona do odwołania. Barry Callebaut pilnie prowadzi bardzo dokładną analizę przyczyn źródłowych i informuje FAVV o tym procesie. Po zakończeniu analiz linie zostaną wyczyszczone i zdezynfekowane przed wznowieniem procesu produkcyjnego.

Zakład w Wieze nie produkuje czekoladek, które mają być sprzedawane bezpośrednio konsumentom

Barry Callebaut dostarcza wyroby kakaowe i czekoladowe wielu firmom z branży spożywczej, w tym gigantom branżowym, takim jak Hershey, Mondelēz, Nestlé czy Unilever. To światowy numer jeden w branży, jego roczna sprzedaż wyniosła 2,2 mln ton w roku obrotowym 2020-21. Zakład w Wieze nie produkuje czekoladek, które mają być sprzedawane bezpośrednio konsumentom, a firma nie ma powodu, by sądzić, że na sklepowe półki trafiły skażone towary wyprodukowane przez ich klientów.

Firma skontaktowała się jednak ze wszystkimi swoimi klientami i poprosiła, aby nie wysyłali żadnych produktów, które wyprodukowali z czekolady wytwarzanej od 25 czerwca w zakładzie Wieze we Flandrii, na północny zachód od Brukseli. Barry Callebaut poinformował, że 72 z 73 ich klientów potwierdziło, że wstrzymało dostawy potencjalnie skażonej czekolady na czas, aby zapobiec dotarciu do sklepów.

Jak dotąd nie było doniesień o narażeniu konsumentów czekolady na salmonellę, która powoduje salmonellozę, chorobę wywołującą biegunkę i gorączkę, ale niebezpieczną tylko w najbardziej skrajnych przypadkach.

To kolejny już przypadek Salmonelli w czekoladzie

Salmonella w zakładzie produkcji czekolady grupy Barry Callebaut to kolejny w ostatnim czasie przypadek zamknięcia z tego powodu fabryki. W kwietniu br. wstrzymano produkcję w fabryce Ferrero, która produkuje czekoladki Kinder w Arlon w południowej Belgii, gdy wykryto że czekoladki zostały skażone salmonellą.

Belgijski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności poinformował 17 czerwca, że dał zielone światło na ponowne uruchomienie fabryki Ferrero na trzymiesięczny okres testowy.

Źródło: https://www.barry-callebaut.com/en/group/media/news-stories/Barry-Callebaut-confirms-no-salmonella-positive-chocolate-entered-the-retail-food-chain?utm_source=twitter&utm_medium=social-organic&utm_campaign=salmonella-wieze

https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/558127

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.