Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych (mąk, kasz, ryżu, płatków i innych produktów zbożowych śniadaniowych). Objęto nią łącznie 108 podmiotów, w tym 59 producentów i 49 sklepów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 144 partie. Ze względu na niewłaściwą barwę i zapach zakwestionowano 2 partie (1,4%).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 189 partiach, z czego 27 zakwestionowano (14,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej, masy netto i procentowej zawartości składników, wilgotności, stopnia rozdrobnienia oraz obecności szkodników.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 251 partii, z czego w 24 stwierdzono nieprawidłowości (9,6%). Dotyczyły one m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
W segmencie słodyczy zaznaczają się dwa duże trendy: mega przyjemność & pełnia smaków oraz spersonalizowane odżywianie dla potrzebujących np. wegetarianie, na diecie czy chorzy na celiakię. Na innowacyjnym brytyjskim rynku obecne są wegańskie produkty bez dodatku mleka i glutenu, za to z dodatkiem orzechów, moreli czy jagód, a także serniki na bazie napoju owsianego.
Brak wzrostów cen zbóż na światowych giełdach znajduje odzwierciedlenie na rynku krajowym. Ceny pszenicy w Polsce wyhamowały. Tendencję wzrostową, szczególnie na północy kraju, wykazuje wciąż...
Wysokie ceny zbóż i roślin oleistych za granicą oraz rekordowe zbiory w Polsce to główne czynniki zdecydowanego wzrostu krajowego eksportu zbóż. Dobra passa potrwa co najmniej do lata.