Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakość handlowa przetworów zbożowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych (mąk, kasz, ryżu, płatków i innych produktów zbożowych śniadaniowych). Objęto nią łącznie 108 podmiotów, w tym 59 producentów i 49 sklepów.

 

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 144 partie. Ze względu na niewłaściwą barwę i zapach zakwestionowano 2 partie (1,4%).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 189 partiach, z czego 27 zakwestionowano (14,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej, masy netto i procentowej zawartości składników, wilgotności, stopnia rozdrobnienia oraz obecności szkodników.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 251 partii, z czego w 24 stwierdzono nieprawidłowości (9,6%). Dotyczyły one m.in.:

  • Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu (tj. „płatki żytnie …” dla produktu wytworzonego z mąki żytniej i owsianej).
  • Braku określenia odnoszącego się do typu handlowego ryżu (tj. okrągłoziarnisty, średnioziarnisty, długoziarnisty).
  • Podawania sformułowań sugerujących szczególne właściwości produktu (np. „super foods”, „super … odporność” i „… wsparcie dla zdrowia”) przy jednoczesnym braku zamieszczenia dozwolonych oświadczeń zdrowotnych mających związek z takimi ogólnymi komunikatami.
  • Braku instrukcji użycia płatków owsianych i kaszy jaglanej.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania i ilości nominalnej.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.