Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa przetworów zbożowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych (mąk, kasz, ryżu, płatków i innych produktów zbożowych śniadaniowych). Objęto nią łącznie 108 podmiotów, w tym 59 producentów i 49 sklepów.

 

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 144 partie. Ze względu na niewłaściwą barwę i zapach zakwestionowano 2 partie (1,4%).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 189 partiach, z czego 27 zakwestionowano (14,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej, masy netto i procentowej zawartości składników, wilgotności, stopnia rozdrobnienia oraz obecności szkodników.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 251 partii, z czego w 24 stwierdzono nieprawidłowości (9,6%). Dotyczyły one m.in.:

  • Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu (tj. „płatki żytnie …” dla produktu wytworzonego z mąki żytniej i owsianej).
  • Braku określenia odnoszącego się do typu handlowego ryżu (tj. okrągłoziarnisty, średnioziarnisty, długoziarnisty).
  • Podawania sformułowań sugerujących szczególne właściwości produktu (np. „super foods”, „super … odporność” i „… wsparcie dla zdrowia”) przy jednoczesnym braku zamieszczenia dozwolonych oświadczeń zdrowotnych mających związek z takimi ogólnymi komunikatami.
  • Braku instrukcji użycia płatków owsianych i kaszy jaglanej.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania i ilości nominalnej.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski

Autor: IJHARS

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.