Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu Szczypce uniwersalne 23cm Ambition
Zagrożenie
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu pn. Szczypce uniwersalne 23cm Ambition.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition
Numer partii: 372366AS
Kod kreskowy: 5904134966834
Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Firma DAJAR Sp. z o.o. prowadzi aktualnie postępowanie wyjaśniające w oparciu o własne, posiadane badania właścicielskie oraz dostępną dokumentację. Wstrzymano sprzedaż
w punktach firmowych.
Firma DAJAR Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu produktu o powyższym numerze partii z rynku. Proces wycofania produktu z rynku jest w toku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające
w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
08.06.2022
Wycofanie produktu pn. Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g ze względu na nieprawidłową etykietę w języku polskim
Czytaj więcejGIS został poinformowany o stwierdzeniu błędnych informacji podanych na etykiecie w języku polskim. Oznakowanie w języku polskim określa przedmiotowy produkt jako bezglutenowy podczas gdy na etykiecie w języku czeskim wskazana jest jego obecność.
-
03.06.2022
Stwierdzenie obecności alergenu-białka migdałowego w jednej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy
Czytaj więcejGłówny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu białka migdałowego we wskazanej poniżej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy.
-
31.05.2022
Wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. Pieczarki marynowane
Czytaj więcejW produkcie zbadanym przez PIS stwierdzono zawartość dwutlenku siarki (E 220). Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergiczną.




