Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Stwierdzenie obecności alergenu-białka migdałowego w jednej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu białka migdałowego we wskazanej poniżej partii produktu pn. Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy.

Spożycie produktu przez osoby uczulone na migdały może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Pierniki z nadzieniem kremowym Orzech laskowy

Numer partii: L1293147A

Data minimalnej trwałości: 07.2022

Producent: Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., ul. Żółkiewskiego 34, 87-100 Toruń

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent Fabryka Cukiernicza „Kopernik” S.A. podjął decyzje o wycofaniu kwestionowanego produktu od odbiorców. Odbiorcy zostali poinformowani o możliwości zwrotu kwestionowanego produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby uczulone na migdały nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.

 

Wybierz obszar: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.