Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu „PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g” wykryto Listeria monocytogenes.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g
Numer partii: 11031
Numer serii: Seria C: 10349134
Termin przydatności do spożycia: 04.05.2021
Producent: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001
Dystrybucja produktu do sieci sklepów „Lidl” w Polsce
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
W wyniku niezwłocznego powiadomienia producenta przez organy urzędowej kontroli, o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w badanych próbkach wyrobu, zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. Przedsiębiorca poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii w/w wyrobu.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu „PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g” oznaczonego numerem partii i terminem przydatności do spożycia wskazanym w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Bio Planet S.A. wycofaniu 3 partii produktu pn. POSYPKA DEKORACYJNA CZEKOLADOWE SERCA BEZGLUTENOWA BIO 35 g - BIO VEGAN ze względu na obecność glutenu.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku.
Wycofanie jest związane z ogniskiem zatruć u ludzi wywołanych bakterią Salmonella w Danii, którego prawdopodobnym źródłem jest spożycie kapsułek marki Husk zawierających składnik roślinny Psyllium husk (łupina nasienna babki jajowatej).