Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Polsko-Niemiecka Izba Przemysłowo Handlowa zaprasza do udziału w podróży studyjnej do Bawarii pt. „Alternatywy dla produktów mlecznych - żywność roślinna i komórkowa"

Kategoria: Biznes

Polsko-Niemiecka Izba Przemysłowo Handlowa (AHK Polska) zaprasza do udziału w podróży studyjnej do Bawarii pt. „Alternatywy dla produktów mlecznych - żywność roślinna i komórkowa” w dniach 17-21 czerwca 2024.

Rynek roślinnych alternatyw dla produktów mlecznych i mięsnych w Europie rozwija się bardzo dynamicznie i jest obecnie ważnym trendem w branży spożywczej. Jak podał portal Agronomist, szacuje się, że do 2029 roku światowy rynek roślinnych alternatyw mięsa może osiągnąć wartość 140 miliardów dolarów, zdobywając 10% światowego przemysłu mięsnego.

Rynek niemiecki nie pozostaje bierny względem tych prognoz: bawarskie firmy technologiczne już dziś oferują szeroki wachlarz usług związanych z produkcją roślinnego białka, a Uniwersytet Techniczny w Monachium (TUM) w kampusie Weihenstephan otworzył pierwszą na świecie profesurę w dziedzinie rolnictwa komórkowego (Cellular Agriculture).

Wizyta w kampusie i spotkanie z profesorem Mariusem Henkelem, kierownikiem Cellular Agriculture przewidziana jest w programie podróży.

Program podróży obejmuje wizyty w bawarskich firmach, stowarzyszeniach i na uczelniach, które od lat intensywnie zajmują się tematyką alternatyw białkowych i oferują rozwiązania techniczne umożliwiające wdrożenie tego typu produkcji. Jest to niezwykła okazja do zapoznania się z innowacjami z obszaru spożywczego z zakresu białka roślinnego i żywności komórkowej oraz nawiązania ciekawych, wartościowych kontaktów biznesowych.

Szczegółowy program* wyjazdu znajdą Państwo TUTAJ.

Podróż studyjna skierowana jest do przedstawicieli i ekspertów z branży spożywczej, w szczególności mleczarskiej. Serdecznie zapraszamy producentów żywności, którzy już mają w swojej ofercie roślinne alternatywy produktów mięsnych, jak i tych, którzy dopiero planują rozwój w tym kierunku.

Projekt jest dofinansowany ze środków Bawarskie Ministerstwo Gospodarki, Rozwoju Regionalnego i Energii oraz organizowany przez Bayern International i Herberz Dairy Food Services.

*Organizator zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian w programie wyjazdu.


 Liczba miejsc jest ograniczona. O udziale decyduje kolejność nadesłanych zgłoszeń. Warunkiem uczestnictwa jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego. Termin zgłoszeń upływa 18 kwietnia 2024.

Szczegółowe informacje >>TUTAJ<<


 

Wybierz obszar: Plant-based Procesy i Technologie Przemysł mleczarski

Autor: Polsko-Niemiecka Izba Przemysłowo Handlowa (AHK Polska)

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.