Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Precyzyjny pomiar koloru w przemyśle spożywczym dzięki technologii Vis-NIR

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kolor odgrywa kluczową rolę w postrzeganiu jakości żywności przez konsumenta. W przypadku produktów mięsnych, jak również wielu innych wyrobów spożywczych, barwa produktu finalnego jest efektem wielu czynników — od diety zwierząt, przez warunki uboju, aż po procesy technologiczne. W związku z tym producenci coraz częściej poszukują obiektywnych i powtarzalnych metod pomiaru koloru. Tu z pomocą przychodzi technologia Vis-NIR, która łączy analizę bliskiej podczerwieni (NIR) z pomiarem w zakresie światła widzialnego (VIS).

Dlaczego warto mierzyć kolor ilościowo, a nie wizualnie?

Tradycyjne metody oceny barwy — porównywanie z wzorcami lub ocenianie „na oko” — są subiektywne i podatne na błędy. Ilościowe metody pomiaru koloru eliminują wpływ operatora, warunków oświetleniowych i otoczenia. Pomiar oparty na technologii Vis-NIR zapewnia stałe, niezależne od użytkownika wyniki oraz pozwala na jednoczesną analizę parametrów jakościowych, takich jak zawartość tłuszczu, białka czy wilgotności.

Jak działa pomiar koloru w systemie Vis-NIR?

Pomiar barwy w systemie Vis-NIR opiera się na analizie widma światła odbitego od próbki. Wartości koloru są określane na podstawie standardów takich jak:

  • CIE XYZ – opisuje kolor przy użyciu trzech współrzędnych X, Y, Z.
  • CIE Lab – powszechnie stosowana przestrzeń barw, uwzględniająca jasność (L*) oraz składowe koloru (a*, b*).
  • LCh – reprezentacja cylindryczna, opisująca kolor przez jasność (L), nasycenie (C) i odcień (h).

Systemy Vis-NIR umożliwiają wybór standardowego iluminanta (np. A – żarówka, D65 – światło dzienne) oraz typu obserwatora (np. CIE 1931, 1964), co pozwala odtworzyć warunki oświetlenia, w jakich konsument widzi produkt.

Konfiguracja pomiaru koloru Vis-NIR

Proces pomiaru barwy wymaga jedynie kilku kroków:

  1. Wybór iluminanta i typu obserwatora.
  2. Kalibracja względem wzorca bieli.
  3. Pomiar widma i automatyczne przeliczenie wyników do wybranych przestrzeni barw.

Wyniki są dostępne natychmiast, a ich powtarzalność umożliwia precyzyjną kontrolę jakości i korekty procesów technologicznych.

Vis-NIR vs. tradycyjne mierniki kolorów

W badaniach porównawczych system Vis-NIR wykazał wysoką zgodność wyników z komercyjnymi miernikami kolorów (dla parametrów L*, a* i b*), zarówno w przypadku błyszczących powierzchni, jak mięso, jak i produktów o matowej strukturze (np. mąka, mleko w proszku). Dodatkową zaletą jest możliwość łączenia pomiarów koloru z innymi analizami NIR w jednym urządzeniu.

Korzyści z zastosowania Vis-NIR w przemyśle spożywczym

  • Obiektywność i powtarzalność pomiarów
  • Jednoczesna analiza koloru i parametrów jakościowych
  • Szybkie wyniki – w kilka sekund
  • Automatyzacja i łatwa integracja z linią produkcyjną
  • Możliwość dostosowania warunków pomiaru do różnych środowisk i produktów

Technologia Vis-NIR to nowoczesne i skuteczne narzędzie do ilościowego pomiaru koloru w przemyśle spożywczym. W połączeniu z analizą składu surowców i produktów gotowych, umożliwia kompleksową kontrolę jakości — od surowca po finalny wyrób. To rozwiązanie, które pomaga sprostać oczekiwaniom rynku, poprawia powtarzalność partii i wspiera procesy decyzyjne w czasie rzeczywistym.

Źródło: The detectives measure colour with a Vis-NIR System | Buchi.com

Autor:LPP Equipment
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.