Szkolenie II - Wakacje z Prawem Żywnościowym - Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce - 7 sierpnia
Data: 07.08.2025 11:00 Dotyczy tematów: Prawo żywnościowe
Cel wydarzenia
Szanowni Państwo,
Jak co roku zachęcamy Państwa do wykorzystania w okresu wakacyjnego na uzupełnienie wiedzy swoich pracowników w obligatoryjnym zakresie prawa żywnościowego. Dodatkowo przygotowaliśmy kilka modułów dla osób o stanowiskach managerskich, które pozwolą Państwu na zwiększenie wiedzy w wybranych zagadnieniach o charakterze uniwersalnym.
INFORMACJE O SZKOLENIU
Prawo żywnościowe opiera się na szeregu zasad, do których przestrzegania zobowiązani są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego: od producentów rolnych, przez dostawców aż po producentów żywności. Zasady te dotyczą różnorakich aspektów produkcji, takich jak m.in. obowiązek zagwarantowania bezpieczeństwa produktów żywnościowych, prawidłowe etykietowanie, niewprowadzanie konsumentów w błąd, oznaczanie alergenów, zasada ryzyka oraz system HACCP. Celem szkolenia jest omówienie najważniejszych zasad prawa żywnościowego z punktu widzenia produkcji żywności, wraz ze wskazaniem ich podstaw prawnych, warunków stosowania oraz określeniem kto i w jaki sposób powinien ich przestrzegać. Szkolenie da umiejętność przekazania i wytłumaczenia zasad prawa żywnościowego podległym pracownikom.
Wydarzenie skierowane do
Pełnomocnicy jakości, kierownicy, brygadziści, managerowie i wszyscy, którym podlegają obszary lub zespoły odpowiedzialne za produkcję, dystrybucję, technologię, znakowanie, rozwój produktów.
Program
Szkolenie II – 07.08.2025
Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce (Czas trwania: 1,5h) | |
PROGRAM | |
Wstęp Magdalena Wolska, FoodFakty | 11:00 |
1. Omówienie znaczenia zasad prawa żywnościowego z punktu widzenia producentów żywności |
|
2. Wskazanie źródeł zasad prawa żywnościowego /m.in. rozporządzenia 178/2002 tj. Ogólnego Prawa Żywnościowego |
|
3. Przedstawienie zasad prawa żywnościowego wraz z ich omówieniem, znaczeniem dla produkcji żywności oraz podstawą prawną, m.in.: Zasada bezpieczeństwa żywności Zasada ryzyka /ocena ryzyka, analiza ryzyka, informowanie o ryzyku/ Zasada kompleksowości HACCP Traceability Zasada rzetelnego informowania konsumenta |
APISY NA SZKOLENIA
KLIKNIJ ODPOWIEDNIĄ DATĘ, ABY ZAREJESTROWAĆ SIĘ NA SZKOLENIE!
Szkolenia | Lipiec | Sierpień | |||
I - Co powinien wiedzieć każdy pracownik branży spożywczej ? - Struktura prawa i kluczowe akty w prawie żywnościowym – szkolenie dla wszystkich obszarów i stanowisk w firmie produkcyjnej | |||||
II - Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce | |||||
III - Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi | |||||
IV - Śledzenie projektów zmian i wyników głosowań w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym | |||||
V - Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości | |||||
VI -Produkty ekologiczne - co może być „bio”? Znakowanie, kontrola, sankcje. Wskazówki dla producentów i przetwórców |
Broszura z programem Wakacje z Prawem Żywnościowym:
![]() |
POBIERZ |
Warunki uczestnictwa
Czas trwania szkolenia: 1,5 h
1. Udział w wydarzeniu jest odpłatny. Opłata wnoszona jest z góry.
2. Udział możliwy jedynie po uiszczeniu opłaty uczestnictwa na warunkach oferty potwierdzonej przez konsultanta organizatora.
3. Rejestracja na portalu FoodFakty lub inna forma zgłoszenia chęci udziału jest jedynie wyrażeniem chęci udziału, sam udział wyłącznie po opłaceniu potwierdzonej kwoty lub faktury proforma i otrzymaniu linka do platformy webinaryjnej. Organizator zastrzega sobie prawo do weryfikacji danych podanych w formularzach rejestracyjnych w celu prawidłowego naliczenia opłat.
4. Organizator nie zwraca kosztów w przypadku braku udziału.
5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za przekazywanie przez partnerów szkolenia treści.
6. eFORUM w wersji online odbywać się będzie na platformie FoodFakty (Clickmeeting).
7. Oferty spełniające warunki specjalne, rabaty, wyłącznie dla uczestników posługujących się e-mail w domenie firmy wykupującej udział.
8. Certyfikaty wystawiane są wyłącznie na dane podane podczas rejestracji do platformy Clickmeeting na podstawie obecności uczestnika na wydarzeniu. Certyfikat dla osób zarejestrowanych, ale nieobecnych na wydarzeniu – dodatkowa opłata 50 PLN.
9. Organizatorem oraz administratorem danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. właściciel portalu FoodFakty.pl.
Rodzaj udziału | Pracownik firmy powyzej 20 osób | Pracownik z firmy poniżej 20 osób |
Udział 1 osoba | 430 PLN | 330 PLN |
OFERTA SPECJALNA FIRMA | ||
Pakiet „FIRMA 5” – do 5 osób | 1200 PLN | |
RABATY | ||
Klienci Strefa Mangera - 10 % | ||
Ilość pakietów „FIRMA 5” ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń Inne konfiguracje - prosimy o kontakt z konsultantem UWAGA! Rabaty nie sumują się. Ceny w tabeli netto, VAT 23% Każdorazowo skontaktuje się z Państwem nasz konsultant i potwierdzi warunki oraz ustali sposób płatności. W cenie certyfikat z ukończenia szkolenia. |
ZGŁOŚ CHĘĆ UDZIAŁU UZUPEŁNIAJĄC PONIŻSZY FORMULARZ:
Uprzejmie prosimy o podawanie pełnych danych firmy (NIP, adres), by przyspieszyć proces rejestracji.