Szkolenie III - Wakacje z Prawem - Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi - 11 sierpnia
Data: 11.08.2025 11:00 Dotyczy tematów: Prawo żywnościowe
Cel wydarzenia
Szanowni Państwo,
Jak co roku zachęcamy Państwa do wykorzystania w okresu wakacyjnego na uzupełnienie wiedzy swoich pracowników w obligatoryjnym zakresie prawa żywnościowego. Dodatkowo przygotowaliśmy kilka modułów dla osób o stanowiskach managerskich, które pozwolą Państwu na zwiększenie wiedzy w wybranych zagadnieniach o charakterze uniwersalnym.
INFORMACJE O SZKOLENIU
Celem szkolenia jest przedstawienie funkcjonalności dwóch najważniejszych baz aktów prawnych tj. ISAP-u dla prawa krajowego oraz Eur-lexa dla prawa unijnego dla osób często korzystających z aktów prawnych. Dla osób nie posiadających dostępu do wyspecjalizowanych baz prawnych, obydwa te systemy stanowią podstawę do pracy z przepisami prawa żywnościowego, a często ich funkcjonalność nie jest w pełni wykorzystywana. W ramach webinaru dowiesz się jakie informacje możesz znaleźć w tych systemach, jak poruszać się pomiędzy poszczególnymi aktami prawnymi, jak odszukać aktualną wersję aktu prawnego oraz w jaki sposób śledzić nowelizacje, a także akty powiązane.
Wydarzenie skierowane do
Osoby pracujące w branży spożywczej w szczególności na stanowiskach wymagających na stałe korzystania z aktualnych wersji aktów prawnych w tym kierowników obszarów produkcyjnych, technologów, osób odpowiedzialnych za zgodność oznakowania, kontrolę jakości, zakupy, systemy jakości i bezpieczeństwa żywności.
Program
Szkolenie III– 11.08.2024
Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi (Czas trwania szkolenia: 2 h) | |
PROGRAM | |
Wstęp Magdalena Wolska, FoodFakty | 11:00 |
1. Hierarchia aktów prawnych w prawie żywnościowym |
|
2. Różnice pomiędzy stosowaniem poszczególnych aktów prawnych Czym się różnią się pomiędzy sobą rozporządzenia unijne, dyrektywy, ustawy oraz rozporządzenia krajowe? Jak występują różnice w stosowaniu poszczególnych aktów prawnych w zależności od ich rodzaju? |
|
3. Korzystanie z internetowych systemów baz aktów prawnych Jakie akty znajdują się w Internetowym Systemie Aktów Prawnych? Co można znaleźć w Eur-lexie i jakie funkcje kryje baza? Gdzie należy szukać aktualnych tekstów aktów prawnych? Jak poruszać się pomiędzy poszczególnymi aktami? Omówienie najważniejszych pojęć /np. tekst ujednolicony, tekst skonsolidowany, tekst ogłoszony, akt delegowany, akt wykonawczy, akt zmieniający, akt zmieniony, akt ujednolicony, akt posiada tekst jednolity |
APISY NA SZKOLENIA
KLIKNIJ ODPOWIEDNIĄ DATĘ, ABY ZAREJESTROWAĆ SIĘ NA SZKOLENIE!
Szkolenia | Lipiec | Sierpień | |||
I - Co powinien wiedzieć każdy pracownik branży spożywczej ? - Struktura prawa i kluczowe akty w prawie żywnościowym – szkolenie dla wszystkich obszarów i stanowisk w firmie produkcyjnej | |||||
II - Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce | |||||
III - Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi | |||||
IV - Śledzenie projektów zmian i wyników głosowań w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym | |||||
V - Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości | |||||
VI -Produkty ekologiczne - co może być „bio”? Znakowanie, kontrola, sankcje. Wskazówki dla producentów i przetwórców |
Broszura z programem Wakacje z Prawem Żywnościowym:
![]() |
POBIERZ |
Warunki uczestnictwa