Szkolenie V - Wakacje z Prawem - Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości - 16 lipca
Data: 16.07.2025 11:00 Dotyczy tematów: Prawo żywnościowe
Cel wydarzenia
Szanowni Państwo,
Jak co roku zachęcamy Państwa do wykorzystania w okresu wakacyjnego na uzupełnienie wiedzy swoich pracowników w obligatoryjnym zakresie prawa żywnościowego. Dodatkowo przygotowaliśmy kilka modułów dla osób o stanowiskach managerskich, które pozwolą Państwu na zwiększenie wiedzy w wybranych zagadnieniach o charakterze uniwersalnym.
INFORMACJE O SZKOLENIU
Celem szkolenia jest omówienie zasad obejmowania ochroną produktów spożywczych w ramach poszczególnych systemów jakości żywności takich jak np. Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz żywność ekologiczna. W związku z rosnącym zainteresowaniem konsumentów żywnością charakteryzującą się wysoką jakością, rośnie na znaczeniu przynależność produktów do określonego systemu gwarantującego jego szczególne cechy oraz ich prawidłowe znakowanie. W ramach szkolenia zostaną przedstawione warunki i zasady na jakich poszczególne produkty mogą być certyfikowane w ramach systemów jakości. Oprócz tego omówione zostaną cechy jakie powinny spełniać produkty mogące podlegać poszczególnym systemom certyfikacji oraz w jaki sposób należy je prawidłowo znakować.
Wydarzenie skierowane do
Osoby odpowiadające za jakość produktów, znakowanie, etykietowanie, zajmujące się promowaniem produktów, reklamą i marketingiem.
Program
Szkolenie V – 16.07.2025
Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości (Czas trwania szkolenia: 1,5 h) | |
PROGRAM | |
Wstęp Magdalena Wolska, FoodFakty | 11:00 |
1. Czym jest system jakości żywności? |
|
2. Jakie korzyści przynosi przynależność do systemu jakości? |
|
3. Podstawy prawne poszczególnych systemów certyfikacji. | |
4.Omówienie kluczowych systemów certyfikacji i różnic pomiędzy nimi: Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) Gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS) Określenia jakościowe stosowane fakultatywnie Żywność ekologiczna Produkty wegetariańskie i wegańskie Produkty bezglutenowe | |
5.Pozostałe systemy jakości |
APISY NA SZKOLENIA
KLIKNIJ ODPOWIEDNIĄ DATĘ, ABY ZAREJESTROWAĆ SIĘ NA SZKOLENIE!
Szkolenia | Lipiec | Sierpień | |||
I - Co powinien wiedzieć każdy pracownik branży spożywczej ? - Struktura prawa i kluczowe akty w prawie żywnościowym – szkolenie dla wszystkich obszarów i stanowisk w firmie produkcyjnej | |||||
II - Co robić kiedy brakuje przepisów szczegółowych – Stosowanie zasad ogólnych prawa żywnościowego w praktyce | |||||
III - Efektywne i zaawansowane wykorzystanie darmowych źródeł wiedzy o prawie żywnościowym – przewodnik po /ISAP, Eur-lex/ - wskazówki dla osób często pracujących z aktami prawnymi | |||||
IV - Śledzenie projektów zmian i wyników głosowań w krajowym oraz unijnym prawie żywnościowym | |||||
V - Prawne uwarunkowania certyfikacji żywności – Prawa i obowiązki operatorów żywności, omówienie poszczególnych systemów jakości | |||||
VI -Produkty ekologiczne - co może być „bio”? Znakowanie, kontrola, sankcje. Wskazówki dla producentów i przetwórców |
Broszura z programem Wakacje z Prawem Żywnościowym:
![]() |
POBIERZ |
Warunki uczestnictwa
Czas trwania szkolenia: 1,5 h
1. Udział w wydarzeniu jest odpłatny. Opłata wnoszona jest z góry.
2. Udział możliwy jedynie po uiszczeniu opłaty uczestnictwa na warunkach oferty potwierdzonej przez konsultanta organizatora.
3. Rejestracja na portalu FoodFakty lub inna forma zgłoszenia chęci udziału jest jedynie wyrażeniem chęci udziału, sam udział wyłącznie po opłaceniu potwierdzonej kwoty lub faktury proforma i otrzymaniu linka do platformy webinaryjnej. Organizator zastrzega sobie prawo do weryfikacji danych podanych w formularzach rejestracyjnych w celu prawidłowego naliczenia opłat.
4. Organizator nie zwraca kosztów w przypadku braku udziału.
5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za przekazywanie przez partnerów szkolenia treści.
6. eFORUM w wersji online odbywać się będzie na platformie FoodFakty (Clickmeeting).
7. Oferty spełniające warunki specjalne, rabaty, wyłącznie dla uczestników posługujących się e-mail w domenie firmy wykupującej udział.
8. Certyfikaty wystawiane są wyłącznie na dane podane podczas rejestracji do platformy Clickmeeting na podstawie obecności uczestnika na wydarzeniu. Certyfikat dla osób zarejestrowanych, ale nieobecnych na wydarzeniu – dodatkowa opłata 50 PLN netto.
9. Organizatorem oraz administratorem danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. właściciel portalu FoodFakty.pl.
Rodzaj udziału | Pracownik firmy powyzej 20 osób | Pracownik z firmy poniżej 20 osób |
Udział 1 osoba | 430 PLN | 330 PLN |
OFERTA SPECJALNA FIRMA | ||
Pakiet „FIRMA 5” – do 5 osób | 1200 PLN | |
RABATY | ||
Klienci Strefa Mangera - 10 % | ||
Ilość pakietów „FIRMA 5” ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń Inne konfiguracje - prosimy o kontakt z konsultantem UWAGA! Rabaty nie sumują się. Ceny w tabeli netto, VAT 23% Każdorazowo skontaktuje się z Państwem nasz konsultant i potwierdzi warunki oraz ustali sposób płatności. W cenie certyfikat z ukończenia szkolenia. |
ZGŁOŚ CHĘĆ UDZIAŁU UZUPEŁNIAJĄC PONIŻSZY FORMULARZ:
Uprzejmie prosimy o podawanie pełnych danych firmy (NIP, adres), by przyspieszyć proces rejestracji.