Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szybki, elastyczny, dokładny - „głodny potwór” firmy ISHIDA

Idealnym przykładem demonstrującym sukces korzystnego partnerstwa pomiędzy dostawcą a odbiorcą jest najnowsza instalacja systemów Ishida Europe w jednej z wiodących brytyjskich firm przetwórstwa spożywczego Tulip, w jej fabryce w Ruskington, w hrabstwie Lincolnshire.  Zainstalowana linia obsługuje produkt w postaci mrożonych kiełbasek koktajlowych w tempie 2700 kilogramów na godzinę.

Wyzwanie

Firma Tulip potrzebowała naważarki, która mogłaby obsłużyć dużą ilość produktu zapewniając jednocześnie najwyższą dokładność.

Rozwiązanie

Na rozwiązanie zastosowane przez firmę Ishida składają się naważarki 24- i 14-głowicowe najnowocześniejszej serii RV. 24-głowicowy system naważania zasila produktem termoformierkę, podczas gdy naważarka 14-głowicowa pracuje w połączeniu z pionowym systemem torebkującym BagMakera. Ishida dostarczyła również opracowany przez siebie system podawczy wraz z bramową konstrukcją nośną dla naważarek, system napełniania tac oraz do kontroli wagi produktu finalnego, jak również wagę kontrolną typu DACS-W-012.

Fakty i liczby

Typowe prędkości to 192 opakowań na minutę dla tacy o masie 220 g, 180 opakowań dla tacy o masie 345 g i 150 tacek dla opakowania o wadze 480 g.

Naważarka 14-głowicowa realizuje tempo 50 worków na minutę dla worków o masie 4 kg.

Zainstalowana linia obsługuje produkt w postaci mrożonych kiełbasek koktajlowych w tempie 2700 kilogramów na godzinę. Przy masie każdej kiełbaski wynoszącej około 10 gramów wynik przekłada się na imponującą liczbę 270 tysięcy sztuk na godzinę.

 

Potrzebowaliśmy rozwiązania, które łączy w sobie tak dokładność, jak i szybkość, a naważarki wielogłowicowe Ishida konsekwentnie dostarczają minimalną ilość braków nadważeniowych, przy imponującej spójności procesu.Są także bardzo niezawodne, łatwe w użyciu, a nasi operatorzy je kochają.

Kluczem do sukcesu nowej linii jest jej zdolność obsługi produktów przy wysokiej przepustowości z zachowaniem minimalnego poziomu strat nadważeniowych, tzw. gratisów, a także jej elastyczność wobec rozmaitych wymagań powiązanych z procesem pakowania i produkcji. Linia została zaprojektowana tak, by można było podawać wkład produktowy kiełbasek zarówno do naważarki 24-głowicowej, pakującej je na tackach termoformowanych, jak i do modelu 14-głowicowego, gdzie realizowany jest proces dedykowany głównie dla sektora gastronomicznego.

Dla zmaksymalizowania efektywności i wydajności procesu naważarka 24-głowicowa podzielona jest na 4 sekcje po sześć głowic dedykowanych do każdego kwartału systemu. Odważone porcje kiełbasek koktajlowych transportowane są do układu napełniającego operującego w konfiguracji 4x4, znajdującego się nad termoformiarką. Układ zasypuje 16 tacek na raz, realizując 12 cykli na minutę.

Higieniczna wodoodporna konstrukcja naważarek Ishida RV posiada certyfikację zgodną ze specyfikacją IP69K. Jej cechy to m.in. ulepszone uszczelnienia, powierzchnie kątowe dla szybkiego zmywania oraz spływu wody, redukcja nacięć w tulejach i szczelin w zasobnikach, co wspomaga eliminowanie tzw. pułapek bakteryjnych. W rezultacie zainstalowane w firmie Tulip naważarki modelu RV oferują maksimum higieny oraz minimalizację czasu przestoju potrzebnego na ich czyszczenie.

„Odnosimy się do tej linii żartobliwie, jak do wygłodniałego potwora, jako że jest w stanie obsłużyć niemal wszystko, co tylko mu podamy w zasypie, oczywiście ujmując to w odniesieniu do wydajności systemu.”

Nowa linia w fabryce Ruskington łączy różnorodne urządzenia firmy Ishida, które zainstalowane zostały na przestrzeni lat, w tym pięć naważarek wielogłowicowych, trzy systemy hermetyzowania tacek model QX-1100 oraz dziewięć wag kontrolnych typu DACS-W.

 

 

Słowa kluczowe:

Autor: Ishida Europe Ltd

Ishida Europe Ltd

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.