Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ważny wyrok w sprawie oznakowania makaronów

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W wyroku wydanym 11 maja 2017, Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie stwierdził, że nazwa „makaron”, w przypadku makaronu z dodatkiem kurkumy, nie wprowadza konsumenta w błąd. Tym samym, na określenie takiego produktu, wystarczające i dopuszczalne jest użycie nazwy „makaron” i nie ma konieczności – jak wymagały tego dotychczas organy urzędowej kontroli – dookreślania w samej nazwie obecności tej przyprawy (tj. używania nazwy „makaron z kurkumą” lub „makaron z dodatkiem kurkumy”). 

Orzeczenie kończy wieloletni spór w tej sprawie. Inspekcja twierdziła, że makaron bezjajeczny, który zawiera kurkumę musi być oznaczony jako "makaron z kurkumą". Stanowisko kancelarii było odmienne - taki produkt można oznakować jako "makaron". Obecność kurkumy wskazana jest bowiem w liście składników. 

Centrum Prawa Żywnościowego prowadziło sprawę jeszcze od momentu odwołania do organu II instancji, przez postępowanie przed WSA a na NSA kończąc.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.