Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu podjął ostatnio niezwykle ważne dla przedsiębiorców z branży spożywczej zagadnienie – i co istotne rozstrzygnął je po myśli skarżącego podmiotu. Mianowicie, w wyroku WSA z dnia 9 marca 2017 r. sygn. akt. akt II SA/Op 638/16 orzeczono, że stwierdzenie naruszenia prawa żywnościowego wymaga wskazania przez organ, jakie konkretnie wymogi określone w przepisach prawa zostały naruszone. W analizowanej przez Sąd sprawie, organy nie wyjaśniły dostatecznie m.in. dlaczego w ich ocenie składnik taki jak siarczan agmatyny uznany został za składnik, który nie może być stosowany w żywności ze względu na swoje właściwości i nie jest składnikiem dopuszczonym do stosowania w żywności. Według WSA samo wskazanie na brak dokumentów potwierdzających bezpieczeństwo stosowania siarczanu agmatyny, nie jest wystarczające do przyjęcia, że produkt taki nie są zgodny z wymogami prawa żywnościowego. WSA w Opolu zajął stanowisko, że „konieczne jest dokonanie w tej materii odpowiedniej wykładni, a następnie stosownych do niej ustaleń faktycznych, których brak w kontrolowanych decyzjach”.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Z początkiem roku 2017 w życie weszła zmiana ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie możliwości znakowania żywności oznaczeniem "produkt polski". Regulacja ta ma na celu...