Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Z początkiem roku 2017 w życie weszła zmiana ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie możliwości znakowania żywności oznaczeniem "produkt polski". Regulacja ta ma na celu ujednolicenie stosowanych dotychczas przez producentów oznakowań odnoszących się do żywności pochodzącej z Polski, przy spełnieniu odpowiednich warunków w niej przewidzianych. Zmianie tej towarzyszyło rozporządzenie wykonawcze MRiRW w sprawie wzoru znaku graficznego zawierającego informację "produkt polski". Obecnie trwają prace mające na celu zmianę tego aktu wykonawczego, ponieważ okazuje się, że reguły co do wyglądu znaku nie są wystarczające do właściwego odwzorowania tego znaku. Dotyczy to zwłaszcza kolorów, jakie powinny być zastosowane w tym znaku. Projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie wzoru znaku graficznego zawierającego informację „Produkt polski” ma więc na celu uniknięcie pojawiających się wątpliwości dotyczących samodzielnego rysowania znaku „Produkt polski”.
Znak ten jest znakiem urzędowym, określonym przepisami prawa. Powinien być zatem stosowany w formie określonej w załączniku do rozporządzenia, a więc zgodnie ze wzorem tam określonym, z uwzględnieniem reguł dotyczących jego kształtu i kolorów. Odpowiednia forma znaku zapewni jego rozpoznawalność i ułatwi konsumentom wybór artykułów rolno-spożywczych zgodnie z preferencjami zakupowymi dot. „produktów polskich”. Obecnie nad projektem pracuje Komisja Prawnicza.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
W wyroku wydanym 11 maja 2017, Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie stwierdził, że nazwa „makaron”, w przypadku makaronu z dodatkiem kurkumy, nie wprowadza konsumenta w błąd. Tym samym...
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu podjął ostatnio niezwykle ważne dla przedsiębiorców z branży spożywczej zagadnienie – i co istotne rozstrzygnął je po myśli skarżącego podmiotu...