Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wycofanie produktu BIO we Francji z powodu obecności tlenku etylenu w kurkumie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francuska Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Konsumentów i Kontroli Nadużyć Finansowych (DGCCRF) poinformowała 11 lutego 2021 r. o wycofaniu pasty warzywnej produkcji ekologicznej "Thoïonade aux légumes BIO" marki Atelier Bernard.

Tlenek etylenu w kurkumie

Przypuszczamy, że już cała branża wie o problemie pozostałości nieautoryzowanego w UE tlenku etylenu w nasionach sezamu z Indii. Od września 2020 r. do dnia 12 lutego 2021 r. na portalu RASFF opublikowano ponad 450 powiadomień, które dotyczą stwierdzenia obecności tlenku etylenu w nasionach sezamu.

Tymczasem powodem wycofania pasty warzywnej we Francji była obecność tlenku etylenu w kurkumie, będącej jednym ze składników produktu. Nie wiemy jeszcze jak duża jest skala problemu obecności tlenku etylenu w kurkumie oraz skąd pochodziła. Poniżej publikujemy szczegóły, dotyczące wycofanego produktu:

Nazwa produktu: Thoïonade aux légumes Bio 90g

Marka: Atelier Bernard MAROT

Nr referencyjny: 3760280490065

Partia: 20462

Znak sanitarny: FR44089001CE

Ryzyko: Tlenek etylenu w organicznej kurkumie użytej w recepturze

Komentarz: Zaleca się, aby osoby posiadające ten produkt nie spożywały go i zwróciły produkt do ​​punktu sprzedaży, w którym został zakupiony

Źródło: https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/avis-de-rappel-de-thoionade-aux-legumes-bio-90g-de-la-marque-atelier-bernard-marot

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Eko Inspekcje Państwowe Tlenek etylenu Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.