Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Francuska Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Konsumentów i Kontroli Nadużyć Finansowych (DGCCRF) poinformowała 11 lutego 2021 r. o wycofaniu pasty warzywnej produkcji ekologicznej "Thoïonade aux légumes BIO" marki Atelier Bernard.
Tlenek etylenu w kurkumie
Przypuszczamy, że już cała branża wie o problemie pozostałości nieautoryzowanego w UE tlenku etylenu w nasionach sezamu z Indii. Od września 2020 r. do dnia 12 lutego 2021 r. na portalu RASFF opublikowano ponad 450 powiadomień, które dotyczą stwierdzenia obecności tlenku etylenu w nasionach sezamu.
Tymczasem powodem wycofania pasty warzywnej we Francji była obecność tlenku etylenu w kurkumie, będącej jednym ze składników produktu. Nie wiemy jeszcze jak duża jest skala problemu obecności tlenku etylenu w kurkumie oraz skąd pochodziła. Poniżej publikujemy szczegóły, dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Thoïonade aux légumes Bio 90g
Marka: Atelier Bernard MAROT
Nr referencyjny: 3760280490065
Partia: 20462
Znak sanitarny: FR44089001CE
Ryzyko: Tlenek etylenu w organicznej kurkumie użytej w recepturze
Komentarz: Zaleca się, aby osoby posiadające ten produkt nie spożywały go i zwróciły produkt do punktu sprzedaży, w którym został zakupiony
Przeczytaj także
Wycofanie nigeryjskiego oleju palmowego z powodu zafałszowania barwnikiem Sudan IV
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofaniu talerzy płaskich z motywem kwiatów ze względu na stwierdzoną w badaniach laboratoryjnych migrację ołowiu z talerzy do żywności.
W III kwartale 2020 roku IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziół i przypraw (w tym jedno- i wielkoskładnikowych produktów). Objęto nią łącznie 86 podmiotów, w tym 45 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 41 sklepów detalicznych.