Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wycofanie produktu BIO we Francji z powodu obecności tlenku etylenu w kurkumie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francuska Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Konsumentów i Kontroli Nadużyć Finansowych (DGCCRF) poinformowała 11 lutego 2021 r. o wycofaniu pasty warzywnej produkcji ekologicznej "Thoïonade aux légumes BIO" marki Atelier Bernard.

Tlenek etylenu w kurkumie

Przypuszczamy, że już cała branża wie o problemie pozostałości nieautoryzowanego w UE tlenku etylenu w nasionach sezamu z Indii. Od września 2020 r. do dnia 12 lutego 2021 r. na portalu RASFF opublikowano ponad 450 powiadomień, które dotyczą stwierdzenia obecności tlenku etylenu w nasionach sezamu.

Tymczasem powodem wycofania pasty warzywnej we Francji była obecność tlenku etylenu w kurkumie, będącej jednym ze składników produktu. Nie wiemy jeszcze jak duża jest skala problemu obecności tlenku etylenu w kurkumie oraz skąd pochodziła. Poniżej publikujemy szczegóły, dotyczące wycofanego produktu:

Nazwa produktu: Thoïonade aux légumes Bio 90g

Marka: Atelier Bernard MAROT

Nr referencyjny: 3760280490065

Partia: 20462

Znak sanitarny: FR44089001CE

Ryzyko: Tlenek etylenu w organicznej kurkumie użytej w recepturze

Komentarz: Zaleca się, aby osoby posiadające ten produkt nie spożywały go i zwróciły produkt do ​​punktu sprzedaży, w którym został zakupiony

Źródło: https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/avis-de-rappel-de-thoionade-aux-legumes-bio-90g-de-la-marque-atelier-bernard-marot

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Eko Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn