Wykrycie bakterii Escherichia coli STEC w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej poniżej partii.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 8525281202
Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
Producent: SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie ul. Klikowska 101, 33-102 Tarnów WNI 12630215
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Podmiot Sokołów S.A. rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanej partii produktu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
- 
        
          
          23.10.2025
        
        Wycofanie partii wafli maślanych z nadzieniem karmelowym
Czytaj więcejGłówny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez podmiot Lidl Sp. z o.o. sp. k. o prowadzonym wycofaniu z rynku i od konsumentów określonej poniżej partii produktu pn. „XXL Sondey Wafle maślane z nadzieniem karmelowym, 560 g”. 
 - 
        
          
          10.10.2025
        
        Stwierdzenie obecności glutenu w określonej partii bezglutenowych chrupek kukurydzianych
Czytaj więcejStwierdzenie obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonej partii bezglutenowych chrupek kukurydzianych.
 - 
        
          
          03.10.2025
        
        Migracja ołowiu z wyrobów do kontaktu z żywnością
Czytaj więcejNa podstawie badań zleconych przez podmiot Pepco Poland Sp. z o.o. stwierdzono migrację ołowiu w badanych próbkach wyrobów do kontaktu z żywnością.
 
  
  
  
      


        
