Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wysoki poziom alkaloidów pirolizydynowych w określonej partii pyłku kwiatowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w określonej poniżej partii pyłku kwiatowego. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Zdrowe Pola 100% POLSKI PYŁEK KWIATOWY

Numer partii: PYL/12.09.22.3

Data minimalnej trwałości: 09.2024

Producent: JoyFood Sp. z o.o. ul. Dąbrowskiego 207/225, 93-231 Łódź

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent podjął działania w celu zwiększenia kontroli surowca w zakresie poziomu alkaloidów pirolizydynowych. W ramach działań naprawczych producent uruchomił procedurę wycofania
z rynku oraz poinformował odbiorców przedmiotowego produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.