Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Żywność prozdrowotna – skład, oznakowanie, reklama - szkolenie ON-LINE

Data: 23.08.2021 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

Szkolenie ma na celu zdobycie oraz doskonalenie wiedzy na temat prawnych aspektów tworzenia oraz prezentacji
żywności o charakterze prozdrowotnym (żywności wzbogaconej, suplementów diety, FSMP, produktów do kontroli masy
ciała). Prezentowane zagadnienia będą ilustrowane licznymi przykładami z rynku. Każdy uczestnik będzie miał możliwość
przesłania pytań, które zostaną omówione w trakcie spotkania.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do technologów, pracowników działów jakości oraz właścicieli firm, które sprzedają lub planują
sprzedawać żywność prozdrowotną, a także wszystkich osób zainteresowanych prezentowaną tematyką.

Program

1. Kategorie żywności prozdrowotnej
• Podział żywności o właściwościach prozdrowotnych (żywność wzbogacona, suplement diety, żywność
specjalnego przeznaczenia medycznego, środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała)
• Istotne różnice pomiędzy kategoriami (na przykładach)
• problemy praktyczne związane z prawidłową kwalifikacją żywności prozdrowotnej
• Przegląd przepisów regulujących poszczególne rodzaje żywności prozdrowotnej
2. Skład żywności prozdrowotnej
• Zasady wzbogacania żywności (różnych kategorii)
• Maksymalne i minimalne ilości witamin oraz składników mineralnych
• Składniki roślinne – które mogą być składnikiem żywności?
• Problematyka „novel food” (nowa żywność i nowe składniki żywności)
3. Oznakowanie żywności prozdrowotnej
• Najważniejsze różnice w oznakowaniu poszczególnych rodzajów żywności prozdrowotnej
• Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne vs oświadczenia medyczne
• Bazy dozwolonych oświadczeń (w tym tzw. botanicals)
• Warunki stosowania oświadczeń
4. Reklama żywności prozdrowotnej
• Zasady formułowania treści o charakterze reklamowym
• Komunikaty problemowe, np. naturalny, zdrowy, bez konserwantów, bez GMO, ekologiczny, na przeziębienie,
przeciwwirusowy – analiza przykładów z rynku
5. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej

https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/03/Program-113-ON-LINE-Zywnosc_prozdrowotna_2021.pdf 

https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/

 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn