02 SEN - Metody analizy sensorycznej i weryfikacja zespołu oceniającego.
Data: 27.02.2025 Miejsce: Gdynia
Czas trwania: 14 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z podstawami analizy sensorycznej, metodami oceny produktów oraz jest to
doskonała okazja na sprawdzenie wrażliwości sensorycznej, poprzez udział w testach weryfikacyjnych w zakresie zmysłu
smaku, węchu, czucia i wzroku.
Mocną stroną naszego szkolenia jest duża liczba ćwiczeń na zmysłach. Teorię ograniczamy do niezbędnego minimum.
Testy weryfikacyjne mają na celu ocenę indywidualnej wrażliwości sensorycznej poszczególnych uczestników, ocenę
predyspozycji uczestnika pod kątem tworzenia panelu sensorycznego oraz doskonalenia umiejętności oceny sensorycznej
pracowników uczestniczących we wcześniejszych szkoleniach.
W drugim dniu szkolenia uczestnicy zapoznają się z metodami analizy sensorycznej oraz będą mieli okazję przećwiczenia
wybranych metod w ocenie produktów spożywczych. Zastosowanie metod sensorycznych ma specjalne miejsce w kontroli
jakości oraz projektowania nowych produktów.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób związanych z analizą sensoryczną i jej zastosowaniem, a w szczególności
pracowników laboratorium, kontroli jakości, działu technologii, marketingu i R&D, pracowników produkcji.
Program
WYKŁADY:
1. Podstawy analizy sensorycznej, definicje i terminologia.
2. Zasady wykonania badań sensorycznych i przygotowania próbek.
3. Czynniki wpływające na wiarygodność wyników.
4. Rekrutacja i weryfikacja zespołu sensorycznego.
5. Testy weryfikacyjne – rodzaje i zasady wykonania.
6. Metody analizy sensorycznej i badań konsumenckich.
WARSZTATY:
1. Weryfikacja sensoryczna zmysłu smaku, węchu, czucia i wzroku z wykorzystaniem testów wymaganych normą ISO
8586:2023 i innych norm związanych.
2. Wykonanie badań i analiza danych z badań z zastosowaniem podstawowych metod analizy sensorycznej (metody
różnicowe, opisowe, punktowe i szeregowania).
3. Podsumowanie szkolenia, rozdanie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12380&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_SEN&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-02-SEN_Metody-analizy-sensorycznej-i-weryfikacja-wrazliwosci-sens-zespolu-oceniajacego_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły