Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Białka roślinne, algi czy funkcjonalne napoje probiotyczne – nowe produkty spożywcze, które będą wyznaczać trendy w Food 4 Future

Kategoria: Kalendarium, Składniki Żywności

Faktem jest, że nauka, badania i rozwój (B+R) mają fundamentalne znaczenie w kształtowaniu przyszłości naszej diety. Badania laboratoryjne rewolucjonizują tworzenie żywności o nowe składniki, mające na celu sprostanie wyzwaniom, takim jak bezpieczeństwo żywności, rosnące zapotrzebowanie na białka czy nowe preferencje konsumentów. Wszystko to zostanie przeanalizowane i omówione podczas Szczytu Badawczo-Rozwojowego, który odbędzie się w ramach Food 4 Future – Expo Foodtech 2024, w dniach 16–18 kwietnia w BEC w Bilbao.

FoodFakty będą obecne na wydarzeniu.

Rosnące zapotrzebowanie na białka – tematem dyskusji podczas Food 4 Future World Summit

Wyzwania związane z rosnącym zapotrzebowaniem na białka i pojawiającymi się w odpowiedzi na to zapotrzebowanie innowacyjnymi rozwiązaniami będą szeroko dyskutowane podczas kongresu Food 4 Future World Summit. Najnowsze alternatywne źródła białka, w tym opcje białek roślinnych, uprawnych i zrównoważonych, omówią podczas panelu Abert Tsenga, współzałożyciel Dao Foods i przedstawiciel Chin w ICEX; Rodrigo Sanchez, dyrektor generalny NaturAll; oraz Beatriz Jacoste, dyrektor KM ZERO Food Innovation.

Najnowsze trendy i strategie dla branży spożywczej

Co więcej, pomyślne włączenie składników nowej generacji do różnych produktów spożywczych zostanie również omówione w oparciu o rzeczywiste studia przypadków, dostarczając profesjonalistom z branży spożywczej informacji na temat najnowszych trendów i strategii. Clemens Hollah, dyrektor zarządzający DIL i przedstawiciel Niemiec w ICEX, oraz Guillermo Mena, dyrektor R&D w Fruselva, będą wśród osób odpowiedzialnych za dostarczenie tych spostrzeżeń.

Pojawienie się nowej żywności i dodatków spowodowało rewolucję, która pociąga za sobą także wyzwania, nowe ramy regulacyjne i możliwości w zakresie innowacji. Te aspekty omówią Miguel Angel Cubero, dyrektor generalny Ingredalia; Macarena Baylos de Nárdiz, dyrektor ds. wykorzystania wyników w CNTA; i Thomas Dietrich, kierownik projektu w Tecnalia Research & Innovation. W środowisku profesjonalistów z branży piekarniczej i przekąsek Eliana Bejarano, dyrektor generalna Be-Amaz; Rina Fainstein, dyrektor generalna Noga Plus; oraz Alejandro de la Brena, współzałożyciel i dyrektor generalny Griyum, przedstawią strategiczną wizję najnowszych składników i koncepcji smakowych, a także pojawiających się trendów w tej dziedzinie oraz technicznych aspektów rozwoju produktu.

Bezpieczeństwo żywności w zglobalizowanym i stale zmieniającym się świecie

Kolejnym istotnym tematem dla branży jest bezpieczeństwo żywności w zglobalizowanym i stale zmieniającym się świecie. John Holah, prof. z Uniwersytu w Cardiff i Hugo Cunha, badacz naukowy w AZTI, przeanalizują takie kwestie, jak odporność łańcucha dostaw, ewolucja przepisów i innowacje technologiczne zapewniające bezpieczeństwo żywności. Kongres zaprezentuje także potencjał alg w sektorze rolno-spożywczym, będący bardzo aktualnym tematem, którym powinni się zająć przedstawiciele AZTI, Uniwersytetu Kraju Basków (EHU-UPV) i Europejskiego Stowarzyszenia Biomasy Alg (EABA).

Składniki funkcjonalne – nowe składniki, nowości firm - wystawcy

W związku z obecną sytuacją obywatele zwracają uwagę na dietę, która sprzyja optymalnemu samopoczuciu i przyczynia się do poprawy zdrowia. Aby osiągnąć ten cel, probiotyki wraz ze zdrowymi właściwościami frakcji lipidowej produktów mlecznych i składników kawy są niezbędne w promowaniu zdrowego starzenia się, co wykażą przedstawiciele różnych działów CSIC. Tematem tym zajmą się także eksperci z Eurocat i Northumbria University, którzy przedstawią najnowsze osiągnięcia badań nad probiotykami i możliwością ich wykorzystania w tworzeniu zdrowych napojów mlecznych.

Oprócz powierzchni kongresowej na targach Food 4 Future 2024 znajdzie się także przestrzeń wystawiennicza, na której swoje najnowsze rozwiązania zaprezentuje ponad 280 firm. Jeśli chodzi o nowe składniki, Moa Foodtech zaprezentuje zrównoważone białka powstałe w wyniku fermentacji resztek roślinnych i produktów ubocznych, takich jak liście, skórki czy skórki owoców. Z kolei firma Nucaps wprowadzi na rynek swoją alternatywę dla soli o nazwie NuCla, która zapewnia słony smak bez szkody dla zdrowia konsumenta. Podobnie japońska marka NinjaFoods zaprezentuje jadalną i zdrową „pastę klejową” wytwarzaną z konjaku, która łączy składniki w celu stworzenia zdrowych przekąsek.

Inne firmy, które będą obecne, to Maash, oferujący białko produkowane w drodze fermentacji grzybów, które ma konsystencję bardzo podobną do mięsa, ale ma mniejszy wpływ na środowisko; czy firma biotechnologiczna Genbioma Aplicaciones, która będzie prezentować swoje probiotyki i postbiotyki pomagające regulować poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę.

FoodFakty są partnerem wydarzenia Future4Food. Do zobaczenia w Bilbao!

   

Food 4 Future – Expo Foodtech:

To innowacyjne wydarzenie dla profesjonalistów z całego łańcucha wartości przemysłu spożywczego, które odbędzie się w Hiszpanii, w Bilbao w dn.16-18 kwietnia 2024. Przez te trzy dni targi w centrum wystawowym w Bilbao (BEC) zgromadzi się ponad 8000 specjalistów z branży spożywczej i 250 wystawców, aby zaprezentować najnowsze rozwiązania w zakresie technologii spożywczej, robotyki i automatyzacji, maszyn do przetwarzania i pakowania dla różnych segmenty przemysłu spożywczego, a także bezpieczeństwa żywności i nauki o żywności.

Ponadto podczas Food 4 Future World Summit, największego europejskiego kongresu, podczas którego można będzie odkryć najnowsze trendy, historie sukcesu i narzędzia umożliwiające transformację branży spożywczej i napojów od ponad 450 międzynarodowych ekspertów. Organizatorem F4F - Expo Foodtech są firmy NEBEXT i AZTI. W tym roku targi F4F – Expo Foodtech 2024 odbędą się równolegle z Pick&Pack for Food Industry, jedynym wydarzeniem w Hiszpanii specjalizującym się w rozwiązaniach opakowaniowych i logistycznych dla przemysłu spożywczego.

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Kongresy i Targi Plant-based Procesy i Technologie

Autor: FoodFakty

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.