Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Breakthrough Innovation Poland 2020 - raport o najlepszych innowacjach FMCG

Kategoria: Biznes

Już po raz trzeci eksperci NielsenIQ przygotowali niezależny raport o najlepszych innowacjach FMCG wprowadzonych na polski rynek, tym razem analizując nowości wypuszczone w roku pandemicznym.

Jak komentuje Grzegorz Olkusznik (Dyrektor BASES NielsenIQ) „wpływ koronowirusa nie ominął innowacji. Z badań, przeprowadzonych w trakcie pandemii widzieliśmy, że otwartość polskich konsumentów na nowe produkty nieco spadła, ale pozostawała na relatywnie wysokim poziomie. Dużo istotniejszy wpływ pandemia miała na działania producentów, dla nich 2020 rok był jak przejażdżka kolejką górską. Początkowy szok i ograniczenia pierwszego lockdownu de facto zablokowały na kilka miesięcy możliwość wprowadzania nowych produktów na rynek. W efekcie, udział innowacji w wartości sprzedaży analizowanych kategorii spadł rok do roku”.

Jednak po początkowym szoku, odblokowano budżety marketingowe, odkurzono odłożone na półkę inicjatywy, wznowiono prace rozwojowe. Spowodowało to odrodzenie zainteresowania innowacjami w drugiej połowie roku, na skutek czego faktyczna liczba nowych produktów na polskim rynku w 2020 wzrosła w stosunku do roku poprzedniego.

Według Marka Rudka (Innovation Business Partnera BASES NielsenIQ) „ci, którzy na innowacje w pandemii postawili, wygrali. 85% marek, których reprezentantami byli laureaci Breakthrough Innovation Poland 2020 odnotowało w ubiegłym roku wyższą dynamikę sprzedaży, niż cała kategoria, w której konkurują”.

„Pomimo wyjątkowości ubiegłego roku, w czasie rozmów z twórcami najlepszych innowacji 2020 roku powracały motywy znane nam zarówno z lat ubiegłych, jak i ogólnych doświadczeń BASES: o roli zaspokajania realnej konsumenckiej potrzeby w trakcie prac nad nowym produktem, o istotności faktycznego smaku, czy efektywności formuły, o konieczności adekwatnego wsparcia innowacji na rynku” dodają Agnieszka Orłowska-Gawdzik i Artur Borkowski, współautorzy raportu.

Zarówno z tych rozmów, jak i z analizy zwycięskich przypadków z ubiegłego roku wyłoniło się jednak też kilka nowych elementów:

  • Pomimo zawirowań roku pandemicznego, zainteresowanie konsumentów naturalnością i produktami Bio i Eco jedynie wzrosło i producenci starają się odpowiedzieć na tę potrzebę
  • Koronawirus wzmocnił trendy związane ze zdrowiem, dietą i dbaniem o siebie, czego dowodem jest tak duża liczba produktów wpisujących się w ten trend na liście tegorocznych zwycięzców (bezalkoholowe piwo, musy z warzywami, woda smakowa bez cukru, czy chipsy o mniejszej zawartości tłuszczu)
  • Warto dostosować przekaz komunikacyjny do zmieniającej się rzeczywistości, by pozostał on dla konsumentów świeżym i adekwatnym (np. wykorzystanie wymuszonego przez pandemię fenomenu domowego fitnessu czy homebody economy)
  • E-commerce ma potencjał (nawet w kategoriach impulsowych), ale to wciąż melodia przyszłości, a producenci FMCG dopiero się uczą jak w pełni wykorzystać ten kanał sprzedaży
  • Przy tak różnorodnej ofercie rynkowej, kluczowe dla sukcesu nowego produktu jest zbudowanie odpowiedniej widoczności w sklepach
  • Warto wykorzystywać siłę marki i jej kompetencje w danym obszarze do rozwoju innowacji w pokrewnych kategoriach - nowe produkty pod znanymi szyldami łatwiej zyskują wiarygodność w oczach konsumentów
  • W sytuacji kryzysowej niezwykle istotna jest efektywność organizacyjna i szybkie adaptowanie się do zmieniających warunków rynkowych

Przy tych wszystkich prawidłowościach, do sukcesu innowacji niezbędny jest jeden czynnik unikalny tylko dla niej: zespół ludzi, którzy za nią stoją. Jak przyznała Joanna Rogalska (Knowledge Manager NielsenIQ)z każdej rozmowy, którą przeprowadziliśmy z przedstawicielami nagrodzonych w tegorocznej edycji marek, biły duma i pasja z jaką opowiadali nam o wprowadzanych przez siebie na rynek produktach. Duma w pełni uzasadniona, gdyż ciężka praca jaką włożyli w te projekty zaowocowała świetnymi wynikami już w 2020 roku, a jak uczy doświadczenie poprzednich laureatów nagrody Breakthrough Innovation, przy zachowaniu odpowiedniego wsparcia ten sukces może okazać się jeszcze większy w przyszłości”.

Wyróżnienia dla najlepszych innowacji 2020 roku przyznano w 14 makrokategoriach FMCG, a laureatami tegorocznej edycji zostały:

  • Napoje alkoholowe: RAJSKA CYTRUSÓWKA (cytryna z mango; z limonką; z grejpfrutem; z marakują)
  • Piwo: LECH FREE 0,0% (Marakuja i Melon; Ananas i Guawa)
  • Napoje gorące: KAWY STARBUCKS (kapsułki, ziarniste i mielone)
  • Napoje bezalkoholowe: ŻYWIEC ZDRÓJ ZERO CUKRU (z nutą truskawki; arbuza; cytryny),
  • Słodycze: KNOPPERS BATON KOKOSOWY i ORZESZKI ZIEMNE
  • Przekąski: LAY’S OVEN BAKED KURKI W ŚMIETANOWYM SOSIELay’s Oven Baked Kurki w śmietanowym sosie
  • Lody: MAGNUM RUBY CHOCOLATE
  • Shelf stable i inne kategorie spożywcze: TYMBARK MUSY WARZYWA-OWOCE
  • Gospodarstwo domowe: COCCOLINO CARE ŚRODKI DO PRANIA
  • Produkty kulinarne: DELECTA MIX DEKORACJI
  • Nabiał: DELMA 80% MAŚLANY SMAK
  • Produkty mrożone i chłodzone: TARCZYŃSKI NATURALNIE PARÓWKI 100% z KURCZAKA
  • Kosmetyki kolorowe: EVELINE WONDER MATCH (podkłady I pudry sypkie)
  • Higiena osobista: ONLYBIO HAIR BALANCE

Nota Metodologiczna:

Ranking najlepszych innowacji w Polsce jest niezależnym przedsięwzięciem firmy NielsenIQ Polska. Uczestnictwo w nim jest bezpłatne i żaden z nagrodzonych producentów nie miał wpływu na jego kształt. Wyboru najlepszych nowości dokonano w oparciu o dwa równoważne kryteria: wartości sprzedaży innowacji wprowadzonych na rynek i oceny konsumenckiej najlepiej sprzedających się innowacji pod kątem unikalności i relewantności w badaniu BASES Quick Screen.

Raport jest do pobrania ze strony: https://nielseniq.com/global/en/insights/report/2021/breakthrough-innovation-poland-2020-what-is-the-role-of-innovation-in-crisis/

Autor:NielsenIQ
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Nowości rynkowe

  • 02.04.2021

    Podatek cukrowy pogłębił trend spadkowy koszyka napojowego

    Dane NielsenIQ za styczeń i luty 2021 wskazują, że od kiedy wprowadzono podatek cukrowy, średnie ceny dotkniętych nim kategorii napojowych w zależności od miejsca sprzedaży wzrosły od 4% do ponad 25%. Jednocześnie ich wolumen spadł o 14%. Najbardziej wzrosła cena napojów gazowanych, a jednocześnie najgłębiej spadła ilość kupowanych produktów.

    Czytaj więcej
  • 19.03.2021

    Napoje alkoholowe pod wpływem pandemii

    Kategorie alkoholowe, niezmiennie od lat, stanowią największą część koszyka spożywczego kategorii FMCG monitorowanych przez NielsenIQ. W 2020 stanowiły prawie jedną trzecią jego wartości. Na alkohole wydaliśmy 39,2 mld, o 7% więcej niż rok wcześniej, choć kupiliśmy ich ilościowo mniej.

    Czytaj więcej
  • 13.02.2019

    Samo bycie healthy nie wystarczy. Czym jest Healthy 2.0.?

    Można zauważyć, że trend healthy rozwija się i samo mówienie o tym, że produkt nie zawiera wybranych składników czy niezdrowych elementów już nie jest nowością czy wyróżniającym się elementem propozycji. Healthy 2.0. – nowa fala omawianego trendu, idzie w kierunku wzbogacenia, wygody i odkrywania lokalnych składników na nowo...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.