Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Chiny zakazują importu mrożonek z krajów wysokiego ryzyka COVID-19

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Miejskie Biuro Handlu w Pekinie wezwało importerów mrożonek do unikania importu towarów z krajów, w których zaogniła się epidemia koronawirusa.

W oświadczeniu wydanym 28 września przez Beijing’s Municipal Commerce Bureau poinstruowano przedsiębiorstwa, by wzmocniły działania prewencyjne i kontrolne, które pomogą zapobiec importowi żywności w łańcuchu chłodniczym z obszarów poważnie dotkniętych pandemią COVID-19.

Biuro dodało, że firmy powinny wzmocnić zarządzanie importowaną żywnością z łańcucha chłodniczego oraz ustanowić i ulepszyć mechanizmy wczesnego ostrzegania i raportowania w celu zapobieganiu importowi nowego koronawirusa.

Biuro stwierdziło, że działania były konieczne, ponieważ organy celne i lokalne władze w całym kraju wielokrotnie wykrywały koronawirusa na importowanych mrożonkach, „udowadniając, że żywność w łańcuchu chłodniczym jest rzeczywiście zagrożona skażeniem”.

Chiny zawiesiły już import z kilkudziesięciu firm spożywczych w co najmniej 19 krajach, w tym od Tyson Foods.

Postawa chińskiego rządu jest sprzeczna z radami takich organów, jak Światowa Organizacja Zdrowia, które twierdzą, że głównym sposobem przenoszenia koronawirusa jest przenoszenie się drogą kropelkową i nie ma dowodów na zagrożenie ze strony żywności lub jej opakowania.

Chińskie służby wykryły koronawirus na opakowaniach mrożonek

26 września br. chińskie służby celne poinformowały, że próbki pobrane z zewnętrznego opakowania importowanych rosyjskich produktów wodnych (produktów uzyskanych w wyniku akwakultury) w prowincji Shandong dały wynik pozytywny na obecność koronawirusa. Dzień wcześniej chińskie służby celne poinformowały, że wewnętrzne opakowanie partii mrożonych ryb z Brazylii również dało wynik pozytywny na obecność tego wirusa.

Wcześniej informowaliśmy o wykryciu COVID-19 w na powierzchni importowanych mrożonych skrzydełek z kurczaka z Brazylii.

Źródło: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-food-idUSKBN26J0CX

https://edition.cnn.com/world/live-news/coronavirus-pandemic-09-28-20-intl/h_e5b46c6769583318a03db89f95a2f685

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.