Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Miejskie Biuro Handlu w Pekinie wezwało importerów mrożonek do unikania importu towarów z krajów, w których zaogniła się epidemia koronawirusa.
W oświadczeniu wydanym 28 września przez Beijing’s Municipal Commerce Bureau poinstruowano przedsiębiorstwa, by wzmocniły działania prewencyjne i kontrolne, które pomogą zapobiec importowi żywności w łańcuchu chłodniczym z obszarów poważnie dotkniętych pandemią COVID-19.
Biuro dodało, że firmy powinny wzmocnić zarządzanie importowaną żywnością z łańcucha chłodniczego oraz ustanowić i ulepszyć mechanizmy wczesnego ostrzegania i raportowania w celu zapobieganiu importowi nowego koronawirusa.
Biuro stwierdziło, że działania były konieczne, ponieważ organy celne i lokalne władze w całym kraju wielokrotnie wykrywały koronawirusa na importowanych mrożonkach, „udowadniając, że żywność w łańcuchu chłodniczym jest rzeczywiście zagrożona skażeniem”.
Chiny zawiesiły już import z kilkudziesięciu firm spożywczych w co najmniej 19 krajach, w tym od Tyson Foods.
Postawa chińskiego rządu jest sprzeczna z radami takich organów, jak Światowa Organizacja Zdrowia, które twierdzą, że głównym sposobem przenoszenia koronawirusa jest przenoszenie się drogą kropelkową i nie ma dowodów na zagrożenie ze strony żywności lub jej opakowania.
Chińskie służby wykryły koronawirus na opakowaniach mrożonek
26 września br. chińskie służby celne poinformowały, że próbki pobrane z zewnętrznego opakowania importowanych rosyjskich produktów wodnych (produktów uzyskanych w wyniku akwakultury) w prowincji Shandong dały wynik pozytywny na obecność koronawirusa. Dzień wcześniej chińskie służby celne poinformowały, że wewnętrzne opakowanie partii mrożonych ryb z Brazylii również dało wynik pozytywny na obecność tego wirusa.
Wcześniej informowaliśmy o wykryciu COVID-19 w na powierzchni importowanych mrożonych skrzydełek z kurczaka z Brazylii.
Źródło: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-food-idUSKBN26J0CX
Przeczytaj także
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przetłumaczyła i udostępniła polską wersję przewodnika pn. „COVID-19 i bezpieczeństwo żywności - wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego”, które są istotne dla sektora spożywczego, w szczególności dla producentów żywności, również tych którzy eksportują swoje produkty do krajów trzecich.
W Chinach wykryto COVID-19 na powierzchni importowanych z Brazylii skrzydełek z kurczaka.
W dniu 31 lipca 2020 r. z inicjatywy strony chińskiej odbyła się wideokonferencja z przedstawicielami Głównego Urzędu Celnego ChRL, podczas której strony polska i chińska przedstawiły działania podejmowane w zakresie wprowadzenia podwyższonego reżimu sanitarnego oraz kontroli statusu epidemiologicznego w zakładach produkcyjnych zatwierdzonych do eksportu na rynek chiński.