Czy odbędzie się wielka kontrola dodatków do żywności ? - Debata w NIK
Portal FoodFakty informuje:
W Najwyższej Izbie Kontroli odbyła się debata ekspertów zorganizowana w sprawie dodatków do żywności i ich wpływu na zdrowie konsumentów. W debacie wzięli udział przedstawiciele rządu, parlamentu, instytucji nadzoru, świata nauki, mediów oraz organizacji pracodawców.
Cele debaty:
Postawiono pytania czy powszechnie wykorzystywane przez producentów dodatki do żywności pozostają bez wpływu na zdrowie konsumentów? Czy istnieje w Polsce sprawny nadzór nad tymi substancjami? W planach NIK jest również przygotowanie kontroli, która ma przekazać opinii publicznej odpowiedź na powyższe pytania.
Dyskusja merytoryczna:
Jak wskazuje NIK stosowanie dodatków do żywności uregulowane jest w europejskim systemie prawnym. Muszą one posiadać ocenę bezpieczeństwa dla zdrowia, a ich użycie w danym produkcie jest odnotowywane na jego etykiecie. Skąd jednak wiadomo, że informacje te są rzetelne?
Czy potrzebna jest kontrola NIK i jej cele.
Z pytaniem tym zmierzyli się zaproszeni do NIK eksperci i praktycy z rządu, parlamentu, instytucji nadzoru, świata nauki, mediów oraz organizacji zrzeszających przedsiębiorców żywności. Wnioski z debaty zostaną wykorzystane w programie przygotowywanej kontroli.
Kontrola odpowiedzieć ma na pytania opinii publicznej o jakość produktów żywnościowych i stosowanych w nich dodatków nie tylko pod względem legalności ich używania, ale także z uwagi na ich rzeczywistą wartość i bezpieczeństwo dla zdrowia. W tym celu Najwyższa Izba Kontroli wkrótce dokładnie przyjrzy się organizacji nadzoru państwa nad obrotem żywności zawierającej substancje dodatkowe.
Nagranie z debaty
Cała niezwykle ciekawa debata, która oprócz bardzo interesujących wypowiedzi fachowców oraz przedstawicieli konkretnych instytucji i branż niesie również konkretny ładunek wiedzy merytorycznej, udostępniona jest na stronach NIK, jak równiez dla Państwa wygody poniżej. Każda osoba zaangażowana w produkcję i dystrybucję żywnosci powinnna zapoznać się z jej treścią.
Źródło:
https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/debata-w-nik-o-dodatkach-do-zywnosci-transmisja-na-zywo.html
Przeczytaj także
-
03.01.2019
Brak kontroli dodatków do żywności - NIK o nadzorze nad stosowaniem "E"
Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem...
-
11.09.2018
Bezpieczeństwo żywności na wyższym poziomie
Czy możemy ufać systemom bezpieczeństwa żywności i czy są one zrównoważone? Specjaliści biorący udział w nowelizacji normy ISO 22000 wyjaśniają, dlaczego nowa wersja normy to odpowiedź na rosnące globalne wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywności.
-
13.12.2017
Mięso pod lupą Inspekcji Handlowej
Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka)...