Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ostatnie miesiące to czas gwałtownych wzrostów cen nawozów. Zdaniem Jakuba Czugały, Analityka Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A. jest to spowodowane głównie czynnikami międzynarodowymi, w tym ogromnym wzrostem hurtowymi cen gazu w Europie. Gaz ziemny jest głównym czynnikiem kosztowym produkcji nawozów azotowych. Znaczenie ma również globalna sytuacja geopolityczna, w tym blokada eksportu nawozów fosforowych przez Chiny. Czy obecne, wysokie ceny nawozów utrzymają się dłużej?
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Wielka Brytania i Nowa Zelandia osiągnęły porozumienie w sprawie umowy o wolnym handlu. Na podstawie tej umowy zostaną – na różnych zasadach - zniesione cła na większość produktów w ramach dwustronnego handlu, np. produkty mleczarskie. Jakie są najważniejsze postanowienia dotyczące sektora spożywczego tłumaczy Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Czas od wdrożenia pomysłu w warunkach laboratoryjnych do produkcji wynosi w Polsce średnio 40 miesięcy, podczas gdy w Królestwie Niderlandów jedynie rok. Jak wygląda transfer i komercjalizacja wyników badań naukowych w polskim sektorze rolno-spożywczym? Na czym w praktyce polega współpraca naukowców i producentów rolnych? O potrzebach, pomysłach oraz barierach dla innowacji w rolnictwie mówi dr hab. Marcin Gołębiewski, profesor SGGW, Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach i założyciel kilku start-upów.