Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dobre półrocze dla sektora mleczarskiego

Kategoria: Biznes

Pandemia COVID-19 w nieprzewidywalny sposób zmieniła funkcjonowanie gospodarki. Okazało się, że mimo niesprzyjających warunków do prowadzenia działalności, firmy z sektora mleczarskiego w I połowie 2020 r. osiągnęły dobre wyniki finansowe.

Lepsza rentowność firm z branży

Według danych Pont Info, w I połowie 2020 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka (które złożyły sprawozdania finansowe), zatrudniających co najmniej 10 osób, wyniosły 17,8 mld PLN i były o 1,5% wyższe od notowanych w analogicznym okresie 2019 r. Koszty działalności były natomiast o 0,7% niższe niż przed rokiem. W konsekwencji rentowność przedsiębiorstw mleczarskich uległa poprawie.

Rekordowy zysk branży mleczarskiej

Wynik finansowy na poziomie brutto wyniósł 758 mln PLN i był ponad dwukrotnie wyższy od notowanego przed rokiem. Zysk netto ukształtował się na poziomie 670 mln PLN, czyli o 132% wyższym niż w I połowie 2019 r. Tym samym, uzyskane w pierwszym półroczu 2020 r. zyski sektora mleczarskiego okazały się rekordowe.

Wyższe ceny produktów przy stabilnych cenach surowca

Wpływ na wyniki sektora mleczarskiego miały niewątpliwie wyższe ceny zbytu większości wyrobów. W I połowie 2020 r. wyższe niż przed rokiem były przede wszystkim ceny odtłuszczonego mleka w proszku – średnio o 29%, co było pokłosiem poprawy sytuacji na rynkach międzynarodowych. Wzrost popytu na rynku wewnętrznym związany z większym zapotrzebowaniem na produkty podstawowe, skutkował wyższymi cenami mleka. Mleko UHT podrożało przeciętnie o 10% (r/r), a mleko spożywczego pasteryzowane o 6% (r/r). Ceny serów były natomiast o kilka procent wyższe niż przed rokiem. W przeciwnym kierunku działały natomiast ceny masła, których średni poziom w pierwszej połowie roku był o 16% niższy niż w I połowie 2019 r. Natomiast w przypadku głównego surowca do produkcji –mleka – jego średnie ceny skupu w I połowie 2020 r. były o 1,7% niższe niż przed rokiem.

Wzrost inwestycji w czasach COVID-19

Epidemia COVID-19 i związane z nią obostrzenia, nie odstraszyły firm z sektora mleczarskiego przed działalnością inwestycyjną. W I połowie 2020 r. wartość nakładów inwestycyjnych sektora mleczarskiego wyniosła 416 mln PLN, o 8,5% więcej niż przed rokiem. Ich wartość była też o 25% większa od amortyzacji.

 

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.