Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dnia 24 września 2020 roku w siedzibie Głównego Inspektoratu Weterynarii odbyło się spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej. Celem spotkania było omówienie aktualnego stanu prac nad wdrożeniem Systemu Informatycznego Inspekcji Weterynaryjnej IW-SYSTEM. Pracownicy Głównego Inspektoratu Weterynarii przedstawili założenia projektowanego systemu informatycznego, w tym w szczególności poinformowali o konieczności utworzenia bazy danych dotyczących stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych w leczeniu zwierząt w postaci elektronicznej „Książki leczenia zwierząt”.
Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna posiada własny system informatyczny o nazwie: „WETsystems”, w którym gromadzone są dane dotyczące lekarzy weterynarii posiadających prawo wykonywania zawodu, zakładów leczniczych dla zwierząt oraz paszportów wystawianych zwierzętom towarzyszącym. Tego rodzaju dane mogłyby być wykorzystywane przez lekarzy weterynarii w trakcie prowadzenia elektronicznej „Książki leczenia zwierząt”.
Przedstawiciele Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej wstępnie zadeklarowali możliwość udostępnienia informacji zawartych w „WETsystems” na potrzeby tworzenia Systemu Informatycznego Inspekcji Weterynaryjnej IW-SYSTEM.
Prace w tym zakresie będą kontynuowane.
Źródło: Główna Inspekcja Weterynaryjna
Przeczytaj także
Miejskie Biuro Handlu w Pekinie wezwało importerów mrożonek do unikania importu towarów z krajów, w których zaogniła się epidemia koronawirusa. Chiny zawiesiły już import z kilkudziesięciu firm spożywczych w co najmniej 19 krajach.
GIS opublikował swój coroczny raport „Stan sanitarny kraju w roku 2019”. Opracowanie powstało na podstawie informacji i materiałów nadesłanych przez państwowych, wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektorów sanitarnych i stanowi swego rodzaju kompendium wiedzy na temat działań organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zawiera dane statystyczne oraz analizy.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przetłumaczyła i udostępniła polską wersję przewodnika pn. „COVID-19 i bezpieczeństwo żywności - wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego”, które są istotne dla sektora spożywczego, w szczególności dla producentów żywności, również tych którzy eksportują swoje produkty do krajów trzecich.