Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE publikuje badanie opinii publicznej na temat żywności i rolnictwa w UE

Kategoria: Business Review

Trzech na czterech Europejczyków zna wspólną politykę rolną (WPR) i uważa, że korzystają z niej wszyscy obywatele, zgodnie z najnowszym ogólnounijnym badaniem opinii publicznej na temat rolnictwa i WPR przeprowadzonym przez Eurobarometr, opublikowanym przez Komisję Europejską.

Z badania wynika, że więcej obywateli UE jest świadomych istnienia WPR (73 proc. obecnie, czyli o 6 punktów procentowych więcej niż w 2017 r.) i uważa, że WPR przynosi korzyści wszystkim obywatelom, nie tylko rolnikom (76 proc. obecnie, czyli o 15 punktów procentowych więcej niż w 2017 r.).

Ponadto opinie obywateli na temat tego, jakie powinny być główne cele WPR, pozostają podobne do wyników badania w 2017 r. Większość uważa, że głównym celem powinno być zapewnienie bezpiecznej i zdrowej żywności o wysokiej jakości, co zdaniem 62% respondentów jest takie samo jak w 2017 r. Coraz większa liczba Europejczyków uważa, że UE wypełnia swoją rolę w odniesieniu do kluczowych celów WPR.

W porównaniu z 2017 r. wszystkie obszary, w tym bezpieczeństwo żywnościowe, zrównoważony rozwój, bezpieczna i wysokiej jakości żywność, wzrosły o co najmniej 5 punktów procentowych. Obecnie więcej obywateli zna logo rolnictwa ekologicznego, które obejmuje 56 proc. respondentów (wzrost o 29 punktów procentowych w porównaniu z 2017 r.). Mimo że rosnący odsetek obywateli uważa, że rolnictwo jest jedną z głównych przyczyn zmiany klimatu (z 29 proc. w 2010 r. do 42 proc. w 2020 r.), większość obywateli uważa, że rolnictwo już w znacznym stopniu przyczyniło się do walki ze zmianą klimatu - 55 proc. z nich jest tego zdania, a w 2010 r. - 46 proc.

Badanie zostało przeprowadzone w okresie od sierpnia do września 2020 r., w tym ponad 27 200 respondentów w 27 państwach członkowskich. Pełne sprawozdanie z badania UE zostanie opublikowane w późniejszym terminie w listopadzie. Więcej informacji można znaleźć online.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Badania żywności Owoce i warzywa Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł piekarski

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn