Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dieta dla zdrowia i planety to temat przewodni kolejnego Kongresu Żywieniowego organizowanego 17 października przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. W trakcie wydarzenia zaprezentowane zostaną m.in. aktualne zalecenia żywieniowe dla populacji polskiej wraz z nową formą graficzną, która zastąpi dotychczasową piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
Wydarzenie: V Narodowy Kongres Żywieniowy
Data: 17 października 2020, godz. 9:00 – 15:00
Formuła: online, bezpłatny udział po rejestracji
Oficjalna strona: www.kongres-zywieniowy.waw.pl
Podczas transmisji online eksperci z dziedziny medycyny, żywienia i dietetyki powiedzą m.in. o: dietach roślinnych i ich wpływie na zdrowie oraz o kontrowersjach związanych z bezpieczeństwem żywności np. kwestią pozostałości pestycydów w produktach roślinnych, antybiotykami w produktach zwierzęcych czy GMO. Wydarzenie zakończy debata, w której uczestnicy odpowiedzą na pytanie, dlaczego zmiana żywienia jest obecnie kluczowa dla zdrowia i ekosystemu.
Jednocześnie transmitowane będą warsztaty kulinarne. Najlepsi w Polsce praktycy kulinarni oraz specjaliści od żywienia przygotują na żywo potrawy nawiązujące do diety planetarnej, a także podpowiedzą m.in. jak nie marnować jedzenia, zdrowo i smacznie się odżywiać. Do udziału w naszym wydarzeniu zaprosiliśmy m.in. Grzegorza Łapanowskiego, Paulinę Górską (@eko.paulinagorska), Ewa Ługowska (@Misa Mocy), Alicję Baskę (@Polskie Towarzystwo Medycyna Stylu Życia).
Tegoroczny Kongres poświęciliśmy diecie planetarnej. Jej zasady opublikowali naukowcy i eksperci z całego świata w formie obszernego raportu na początku 2019 roku na łamach prestiżowego czasopisma naukowego The Lancet. Twórcy tej diety zakładają, że przyczyni się ona do wdrożenia zrównoważonego modelu żywienia, który jest optymalny pod względem zdrowotnym, ale również jest korzystny dla całej naszej planety, na której zachodzą niekorzystne zmiany środowiskowe oraz wymaganiami wynikającymi ze wzrostu liczby ludności.
„Kongres Żywieniowy jest jednym z najbardziej oczekiwanych wydarzeń wśród dietetyków, specjalistów od żywienia i w środowisku medycznym. W tym roku chcemy dotrzeć do każdego Polaka z praktyczną wiedzą, ponieważ temat diety planetarnej jest nie tylko coraz bardziej popularny, ale także kluczowy dla naszego zdrowia oraz środowiska” – powiedział dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk, Dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
„Zespół ekspertów Instytutu opracował aktualizację zaleceń żywieniowych dla Polaków, którą skonsultowaliśmy ze środowiskiem naukowym. W trakcie mojego wykładu omówię nowe rekomendacje i zaprezentuję formę graficzną, którą będziemy rekomendować dla niektórych grup wiekowych jako aktualizację dotychczasowej piramidy.”
Przydatne linki:
• Raport Lancet o diecie planetarnej https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
>> Program V Narodowego Kongresu Żywieniowego <<
Kontakt: Anna Dela, Rzecznik Prasowy NIZP – PZH adela@pzh.gov.pl tel. 538 896 521, 22 542 12 32
O NIZP-PZH:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny jest instytutem badawczym, jednym z najstarszych i najbardziej renomowanych w Polsce, który od 1918 roku zajmuje się szeroko rozumianym zdrowiem publicznym.
Przedmiotem działalności NIZP-PZH jest prowadzenie badań naukowych, prac rozwojowych i prac usługowo-badawczych z zakresu zdrowia publicznego dostosowanych do potrzeb ochrony zdrowia ludności, a także wdrażanie i upowszechnianie wyników prowadzonych badań naukowych i prac rozwojowych.
Na początku roku 2020 w struktury NIZP-PZH włączony został Instytut Żywności i Żywienia. W ramach zadań edukacji żywieniowej Polaków pracownicy realizują projekt o nazwie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, finansowany przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Do działań NCEŻ należy m.in. prowadzenie bezpłatnych konsultacji dietetycznych pod szyldem Centrum Dietetycznego Online.