Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

V Narodowy Kongres Żywieniowy

Kategoria: Biznes

Dieta dla zdrowia i planety to temat przewodni kolejnego Kongresu Żywieniowego organizowanego 17 października przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. W trakcie wydarzenia zaprezentowane zostaną m.in. aktualne zalecenia żywieniowe dla populacji polskiej wraz z nową formą graficzną, która zastąpi dotychczasową piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.

Wydarzenie: V Narodowy Kongres Żywieniowy

Data: 17 października 2020, godz. 9:00 – 15:00

Formuła: online, bezpłatny udział po rejestracji

Oficjalna strona: www.kongres-zywieniowy.waw.pl

Podczas transmisji online eksperci z dziedziny medycyny, żywienia i dietetyki powiedzą m.in. o: dietach roślinnych i ich wpływie na zdrowie oraz o kontrowersjach związanych z bezpieczeństwem żywności np. kwestią pozostałości pestycydów w produktach roślinnych, antybiotykami w produktach zwierzęcych czy GMO. Wydarzenie zakończy debata, w której uczestnicy odpowiedzą na pytanie, dlaczego zmiana żywienia jest obecnie kluczowa dla zdrowia i ekosystemu.

Jednocześnie transmitowane będą warsztaty kulinarne. Najlepsi w Polsce praktycy kulinarni oraz specjaliści od żywienia przygotują na żywo potrawy nawiązujące do diety planetarnej, a także podpowiedzą m.in. jak nie marnować jedzenia, zdrowo i smacznie się odżywiać. Do udziału w naszym wydarzeniu zaprosiliśmy m.in. Grzegorza Łapanowskiego, Paulinę Górską (@eko.paulinagorska), Ewa Ługowska (@Misa Mocy), Alicję Baskę (@Polskie Towarzystwo Medycyna Stylu Życia).

Tegoroczny Kongres poświęciliśmy diecie planetarnej. Jej zasady opublikowali naukowcy i eksperci z całego świata w formie obszernego raportu na początku 2019 roku na łamach prestiżowego czasopisma naukowego The Lancet. Twórcy tej diety zakładają, że przyczyni się ona do wdrożenia zrównoważonego modelu żywienia, który jest optymalny pod względem zdrowotnym, ale również jest korzystny dla całej naszej planety, na której zachodzą niekorzystne zmiany środowiskowe oraz wymaganiami wynikającymi ze wzrostu liczby ludności.

„Kongres Żywieniowy jest jednym z najbardziej oczekiwanych wydarzeń wśród dietetyków, specjalistów od żywienia i w środowisku medycznym. W tym roku chcemy dotrzeć do każdego Polaka z praktyczną wiedzą, ponieważ temat diety planetarnej jest nie tylko coraz bardziej popularny, ale także kluczowy dla naszego zdrowia oraz środowiska” – powiedział dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk, Dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

„Zespół ekspertów Instytutu opracował aktualizację zaleceń żywieniowych dla Polaków, którą skonsultowaliśmy ze środowiskiem naukowym. W trakcie mojego wykładu omówię nowe rekomendacje i zaprezentuję formę graficzną, którą będziemy rekomendować dla niektórych grup wiekowych jako aktualizację dotychczasowej piramidy.”

Przydatne linki:

• Raport Lancet o diecie planetarnej https://eatforum.org/eat-lancet-commission/

 

 

>> Program V Narodowego Kongresu Żywieniowego <<

 

 

Kontakt: Anna Dela, Rzecznik Prasowy NIZP – PZH adela@pzh.gov.pl tel. 538 896 521, 22 542 12 32

O NIZP-PZH:

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny jest instytutem badawczym, jednym z najstarszych i najbardziej renomowanych w Polsce, który od 1918 roku zajmuje się szeroko rozumianym zdrowiem publicznym.

Przedmiotem działalności NIZP-PZH jest prowadzenie badań naukowych, prac rozwojowych i prac usługowo-badawczych z zakresu zdrowia publicznego dostosowanych do potrzeb ochrony zdrowia ludności, a także wdrażanie i upowszechnianie wyników prowadzonych badań naukowych i prac rozwojowych.

Na początku roku 2020 w struktury NIZP-PZH włączony został Instytut Żywności i Żywienia. W ramach zadań edukacji żywieniowej Polaków pracownicy realizują projekt o nazwie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, finansowany przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Do działań NCEŻ należy m.in. prowadzenie bezpłatnych konsultacji dietetycznych pod szyldem Centrum Dietetycznego Online.

Autor:NIZP-PZH
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.