Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 23.10.2024 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 5 h
Używanie dodatków do żywności, aromatów i enzymów jest objęte bardzo szczegółową regulacją prawną. Popularny ostatnio trend „clean label” powoduje, iż producenci zastępują dodatki do żywności innymi składnikami żywności. Jednakże w świetle stanowiska Komisji Europejskiej, niektóre składniki żywności stosowane w celu technologicznym są postrzegane jako substancje dodatkowe, pomimo iż dotychczas nie posiadają numeru E… Producenci szukają też różnych zamienników substancji dodatkowych z powodu ich wycofania (np. dwutlenek tytanu E 171) lub załamania się łańcucha dostaw w związku z wojną na Ukrainie. Pojawiają się również nowe wymagania, np. w odniesieniu do poziomu tlenku etylenu w substancjach dodatkowych czy zmiany w kryteriach czystości dla tych substancji. Producenci nie zawsze są w stanie nadążyć za zmianami prawa w tym zakresie. Stosowanie obowiązujących przepisów budzi też wiele wątpliwości, przykładowo często w praktyce rodzi się problem z określeniem kategorii danej żywności, czy z odpowiednim znakowaniem. Oferowane szkolenie ma na celu wyjaśnienie wielu pojawiających się wątpliwości, przedstawienie ostatnich zmian w prawie oraz planowanych prac. Kierowane jest zarówno do producentów dodatków do żywności, aromatów i enzymów, jak i do wszystkich przedsiębiorców, którzy używają tych składników w produkcji wyrobów gotowych. Serdecznie zapraszamy!
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
x
Program szkolenia:
Ogólne zasady stosowania substancji dodatkowych do żywności:Substancja dodatkowa a substancja pomocnicza w przetwórstwie – zasady kwalifikacji, znakowanie w wykazie składników produktu.
Kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku ze szczególnym uwzględnieniem produktów złożonych (wieloskładnikowych).
Zasada przenoszenia w praktyce – substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych; substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników- przykłady.
Wycofanie dwutlenku tytanu E 171– okres przejściowy, możliwe zamienniki.
Limity dodatków w substancji dodatkowych, w aromatach, enzymach oraz w substancjach odżywczych, zasada przenoszenia tych dodatków do środków spożywczych, znakowanie produktu finalnego.nowe uregulowania w zakresie zawartości tlenku etylenu w substancjach dodatkowych.
Interpretacje i wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące stosowania substancji dodatkowych w żywności:Barwniki a żywność barwiąca (np. ekstrakty z roślin)– zasady klasyfikacji, znakowanie w produkcie finalnym.
Projekt przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie zasady przenoszenia (ang. carry-over) – przykłady praktycznego zastosowania zasady przenoszenia (studium przypadków).
Składniki roślinne stosowane w celach technologicznych (np. ekstrakty warzywne zawierające azotany) – oświadczenie Komisji Europejskiej.
Substancje dodatkowe naturalnie występujące w żywności (np. dwutlenek siarki, kwas glutaminowy) – czy należy je znakować w wykazie składników ?
Substancje dodatkowe w suplementach diety dla niemowląt i dzieci – perspektywy zmian legislacyjnych.
Przegląd opublikowanych interpretacji Komisji Europejskiej w zakresie legislacji dotyczącej dodatków do żywności.
Aromaty do żywności, w tym aromaty dymu wędzarniczego:Przegląd legislacji UE w zakresie aromatów do żywności.
Obowiązki przedsiębiorcy stosującego aromaty dymu wędzarniczego.
Wytyczne Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty, w tym aromaty naturalne oraz aromaty dymu wędzarniczego.
Konopie jako źródło pozyskiwania aromatów – aktualny stan prawny.
Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy:Aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności, w tym znakowanie żywności zawierającej enzymy.
Przewodnik Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów (składnik produktu czy substancja pomocnicza w przetwórstwie).
Stan prac nad wspólnotową listą enzymów.
Jakie enzymy można stosować obecnie do żywności?
x
Zapytaj organizatora o szczegóły