Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dodatki do żywności i aromaty spożywcze: wymogi stosowania oraz znakowania

Data: 23.10.2024 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

Używanie dodatków do żywności, aromatów i enzymów jest objęte bardzo szczegółową regulacją prawną. Popularny ostatnio trend „clean label” powoduje, iż producenci zastępują dodatki do żywności innymi składnikami żywności. Jednakże w świetle stanowiska Komisji Europejskiej, niektóre składniki żywności stosowane w celu technologicznym są postrzegane jako substancje dodatkowe, pomimo iż dotychczas nie posiadają numeru E… Producenci szukają też różnych zamienników substancji dodatkowych z powodu ich wycofania (np. dwutlenek tytanu E 171) lub załamania się łańcucha dostaw  w związku z wojną na Ukrainie. Pojawiają się również nowe wymagania, np. w odniesieniu do poziomu tlenku etylenu w substancjach dodatkowych czy zmiany w kryteriach czystości dla tych substancji. Producenci nie zawsze są w stanie nadążyć za zmianami prawa w tym zakresie. Stosowanie obowiązujących  przepisów budzi też wiele wątpliwości, przykładowo często w praktyce rodzi się problem z określeniem kategorii danej żywności, czy z odpowiednim znakowaniem. Oferowane szkolenie ma na celu wyjaśnienie wielu pojawiających się  wątpliwości, przedstawienie ostatnich zmian w prawie oraz planowanych prac. Kierowane jest zarówno do producentów dodatków do żywności, aromatów i enzymów, jak i do wszystkich przedsiębiorców, którzy używają tych składników w produkcji wyrobów gotowych. Serdecznie zapraszamy!

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

 

Szkolenie skierowane do

x

Program

Program szkolenia:

Ogólne zasady stosowania substancji dodatkowych do żywności:Substancja dodatkowa a substancja pomocnicza w przetwórstwie – zasady kwalifikacji, znakowanie w wykazie składników produktu.
Kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku ze szczególnym uwzględnieniem produktów złożonych (wieloskładnikowych).
Zasada przenoszenia w praktyce – substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych; substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników- przykłady.
Wycofanie dwutlenku tytanu E 171– okres przejściowy, możliwe zamienniki.
Limity dodatków w substancji dodatkowych, w aromatach, enzymach oraz w substancjach odżywczych, zasada przenoszenia tych dodatków do środków spożywczych, znakowanie produktu finalnego.nowe uregulowania w zakresie zawartości tlenku etylenu w substancjach dodatkowych.
Interpretacje i wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące stosowania substancji dodatkowych w żywności:Barwniki a żywność barwiąca (np. ekstrakty z roślin)–  zasady klasyfikacji, znakowanie w produkcie finalnym.
Projekt przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie zasady przenoszenia (ang. carry-over) – przykłady praktycznego zastosowania zasady przenoszenia (studium przypadków).
Składniki roślinne stosowane w celach technologicznych (np. ekstrakty warzywne zawierające azotany) – oświadczenie Komisji Europejskiej.
Substancje dodatkowe naturalnie występujące w żywności (np. dwutlenek siarki, kwas glutaminowy) – czy należy je znakować w wykazie składników ?
Substancje dodatkowe w suplementach diety dla niemowląt i dzieci – perspektywy zmian legislacyjnych.
Przegląd opublikowanych interpretacji Komisji Europejskiej w zakresie legislacji dotyczącej dodatków do żywności.
Aromaty do żywności, w tym aromaty dymu wędzarniczego:Przegląd legislacji UE w zakresie aromatów do żywności.
Obowiązki przedsiębiorcy stosującego aromaty dymu wędzarniczego.
Wytyczne Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty, w tym aromaty naturalne oraz aromaty dymu wędzarniczego.
Konopie jako źródło pozyskiwania aromatów – aktualny stan prawny.
Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy:Aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności, w tym znakowanie żywności zawierającej enzymy.
Przewodnik Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów (składnik produktu czy substancja pomocnicza w przetwórstwie).
Stan prac nad wspólnotową listą enzymów.
Jakie enzymy można stosować obecnie do żywności?
 

Warunki uczestnictwa

x

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.