Dodatki do żywności i aromaty spożywcze: wymogi stosowania oraz znakowania
Data: 09.04.2025 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Używanie dodatków do żywności, aromatów i enzymów jest objęte bardzo szczegółową regulacją prawną. Popularny ostatnio trend „clean label” powoduje, iż producenci zastępują dodatki do żywności innymi składnikami żywności. Jednakże w świetle stanowiska Komisji Europejskiej, niektóre składniki żywności stosowane w celu technologicznym są postrzegane jako substancje dodatkowe, pomimo iż dotychczas nie posiadają numeru E… Producenci szukają też różnych zamienników substancji dodatkowych z powodu ich wycofania (np. dwutlenek tytanu E 171) lub załamania się łańcucha dostaw w związku z wojną na Ukrainie. Pojawiają się również nowe wymagania, np. w odniesieniu do poziomu tlenku etylenu w substancjach dodatkowych czy zmiany w kryteriach czystości dla tych substancji. Producenci nie zawsze są w stanie nadążyć za zmianami prawa w tym zakresie. Stosowanie obowiązujących przepisów budzi też wiele wątpliwości, przykładowo często w praktyce rodzi się problem z określeniem kategorii danej żywności, czy z odpowiednim znakowaniem. Oferowane szkolenie ma na celu wyjaśnienie wielu pojawiających się wątpliwości, przedstawienie ostatnich zmian w prawie oraz planowanych prac.
Szkolenie skierowane do
Kierowane jest zarówno do producentów dodatków do żywności, aromatów i enzymów, jak i do wszystkich przedsiębiorców, którzy używają tych składników w produkcji wyrobów gotowych.
Program
Program szkolenia:
Ogólne zasady stosowania substancji dodatkowych do żywności:Substancja dodatkowa a substancja pomocnicza w przetwórstwie – zasady kwalifikacji, znakowanie w wykazie składników produktu.
Kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku ze szczególnym uwzględnieniem produktów złożonych (wieloskładnikowych).
Zasada przenoszenia w praktyce – substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych; substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników- przykłady.
Wycofanie dwutlenku tytanu E 171– okres przejściowy, możliwe zamienniki.
Limity dodatków w substancji dodatkowych, w aromatach, enzymach oraz w substancjach odżywczych, zasada przenoszenia tych doda
Warunki uczestnictwa
„Aby zapisać się na szkolenie wypełnij i prześlij formularz na stronie https://food-law.pl/szkolenie/dodatki-do-zywnosci/
Zapytaj organizatora o szczegóły