Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dostosowanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności do zmian w prawie żywnościowym

Które zmiany w prawie żywnościowym w 2018 r. nie mogą zostać pominięte? Które procesy systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności powinny być przejrzane i ewentualnie zmodyfikowane? 

Jednym z podstawowych założeń systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest spełnienie wymagań klientów oraz mających zastosowanie wymagań prawnych. O ile zarządzanie wymaganiami klientów jest zazwyczaj procesem, dla którego łatwo określić dane wejściowe, ich zmianę oraz idące za tym modyfikacje w procesach systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, o tyle proces identyfikacji, jak i wprowadzenia modyfikacji systemu wynikających ze zmieniających się wymagań prawnych jest o wiele trudniejszy. Trudności, które tutaj pojawiają się, związane są po pierwsze: z określeniem tych „mających zastosowanie” wymagań prawnych oraz po drugie: z ich wdrożeniem w procesy systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Grupą zmian w prawie żywnościowym, która najczęściej pojawia się to zmiany dotyczące poszczególnych substancji stosowanych w procesach produkcyjnych. Mowa tutaj zarówno o zmianach dotyczących parametrów fizyko- chemicznych, jak i zastosowania substancji, w tym np. dopuszczalnych poziomów / stężeń w poszczególnych grupach środków spożywczych.

Przykłady

Można by podać wiele przykładów, który miały miejsce w tym zakresie w 2018r., ale ciekawym wyborem będzie zmiana załącznika II do Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania substancji słodzących w pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Acesulfam K, Aspartam, Sukraloza i inne). Biorąc również pod uwagę Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 609/2013, w którym zniesiono pojęcie „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego”, organizacje wytwarzające takie produkty zostały postawione w sytuacji, gdzie praktycznie w przeciągu miesiąca należało zmienić receptury (chyba, że śledzono prace nad tymi zmianami i z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym rozpoczęto proces przygotowania do wprowadzenia zmian)...

Cały artykuł dostępny jest TUTAJ - > https://page.bsigroup.com/l/73472/2018-11-20/g5vxml 

 

Słowa kluczowe: Bezpieczeństwo żywności, prawo żywnościowe, zmiany w prawie żywnościowym, BSI

Autor: Joanna Mazurkiewicz

Joanna Mazurkiewicz

Trener Akademii BSI, Certyfikowany Trener BRCGS Global Standards, Auditor

Absolwentka licznych studiów o profilach od technicznego, pedagogicznego do związanego z zarządzaniem (Inżynieria Chemiczna i Procesowa, Studia Pedagogiczne, Zarządzanie Projektami, Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy, Business English i MBA realizowanego w USA). Od początku kariery zawodowej związana z systemami zarządzania, pracując w kilku międzynarodowych koncernach na różnych szczeblach, rozpoczynając od pracy w laboratorium branży FMCG, poprzez budowanie struktur, procesów w systemach zintegrowanych do zarządzania jakością na poziomie globalnym pełniąc funkcję Global Quality Managera. Ceni bezpośredni kontakt, lubi dzielić się swoimi doświadczeniami, stąd z dużą pasją realizuje się również w roli szkoleniowca, konsultanta, jak i auditora.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.