Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Państwa Członkowskie obowiązane są do dnia 17 grudnia 2021 r. wdrożyć do krajowego porządku prawnego przepisów Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1937 z dnia 23 października 2019 r. w sprawie ochrony osób zgłaszających naruszenia prawa Unii.
Dyrektywa przewiduje specjalną ochronę prawną w stosunku do osób dokonujących zgłoszeń informacji na temat naruszeń pojawiających się w przedsiębiorstwie.
Z przepisów Dyrektywy wynika, iż ochroną prawną zostaną objęci m.in. sygnaliści dokonujący uzasadnionego zgłoszenia informacji na temat naruszeń występujących u przedsiębiorcy działającego na rynku spożywczym, powodujących że żywność nie spełnia unijnych wymogów bezpieczeństwa, takich jak np. działania sprzeczne z Dobrą Praktyką Higieniczną i Dobrą Praktyką Produkcyjną.
Nowe przepisy zawierają także szereg wymogów skierowanych do przedsiębiorców związanych z utworzeniem, dostosowaniem bądź rozbudowaniem w swoich strukturach wewnętrznych kanałów dokonywania zgłoszeń.
O konsekwencjach przepisów Dyrektywy dla przedsiębiorców spożywczych i nowych obowiązkach można przeczytać pobierając poniższy materiał.
Materiał udostępniony przez: Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FoodLaw
Materiał opublikowany dnia: 05.03.2021
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto