Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nazewnictwo roślinnych alternatyw mięsa - ekspertyza prawna

Nazewnictwo roślinnych alternatyw mięsa - ekspertyza prawna

Poradnik dla firm planujących i już wdrażających roślinne alternatywy mięsa

Prawie 30% Polaków od czasu do czasu spożywa produkty roślinne będące bezpośrednimi alternatywami mięsa, 6% robi to regularnie, a 31% jest otwarta by próbować takich produktów (Panel Ariadna, maj 2019). Asortyment na półkach sklepowych sieci handlowych jest coraz bogatszy - w końcu kolejni producenci proponują coraz wyższej jakości roślinne burgery, nuggetsy, czy kiełbaski.

W obliczu dyskusji odnośnie nazewnictwa roślinnych alternatyw mięsa, postanowiliśmy poprosić ekspertów o ich opinię opartą o aktualne regulacje prawne. Dzięki uprzejmości Centrum Prawa Żywnościowego, wszyscy, którzy chcą wdrażać lub już wdrażają roślinne alternatywy mięsa, mogą w łatwy i przejrzysty sposób zapoznać się z obowiązującymi zasadami nazewnictwa roślinnych alternatyw mięsa.

Ekspertyzę kierujemy zarówno do doświadczonych przedsiębiorców, którzy dostrzegają potencjał płynący z rosnącej popularności roślinnych odpowiedników mięsa, jak i dla wszystkich, którzy startują z nowymi koncepcjami roślinnych produktów.

Opracowanie przygotowane przez prawników Centrum Prawa Żywnościowego wybiega także w przyszłość, poruszając tematykę pojawienia się na europejskim rynku mięsa hodowanego komórkowo.

- Maciej Otrębski Strategic Partnerships Manager RoślinnieJemy

Materiał udostępniony przez: Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FoodLaw

Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.