Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Poradnik dla firm planujących i już wdrażających roślinne alternatywy mięsa
Prawie 30% Polaków od czasu do czasu spożywa produkty roślinne będące bezpośrednimi alternatywami mięsa, 6% robi to regularnie, a 31% jest otwarta by próbować takich produktów (Panel Ariadna, maj 2019). Asortyment na półkach sklepowych sieci handlowych jest coraz bogatszy - w końcu kolejni producenci proponują coraz wyższej jakości roślinne burgery, nuggetsy, czy kiełbaski.
W obliczu dyskusji odnośnie nazewnictwa roślinnych alternatyw mięsa, postanowiliśmy poprosić ekspertów o ich opinię opartą o aktualne regulacje prawne. Dzięki uprzejmości Centrum Prawa Żywnościowego, wszyscy, którzy chcą wdrażać lub już wdrażają roślinne alternatywy mięsa, mogą w łatwy i przejrzysty sposób zapoznać się z obowiązującymi zasadami nazewnictwa roślinnych alternatyw mięsa.
Ekspertyzę kierujemy zarówno do doświadczonych przedsiębiorców, którzy dostrzegają potencjał płynący z rosnącej popularności roślinnych odpowiedników mięsa, jak i dla wszystkich, którzy startują z nowymi koncepcjami roślinnych produktów.
Opracowanie przygotowane przez prawników Centrum Prawa Żywnościowego wybiega także w przyszłość, poruszając tematykę pojawienia się na europejskim rynku mięsa hodowanego komórkowo.
- Maciej Otrębski Strategic Partnerships Manager RoślinnieJemy
Materiał udostępniony przez: Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FoodLaw
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto