W Europie ujawniono wieloletnie ognisko zakażeń Listerią monocytogenes, powiązane z produktami rybnymi duńskiej firmy Polar Salmon Hjerting Laks. Śledztwo wykazało, że skażone ryby trafiały nie tylko na rynek duński, ale również do Włoch, Niemiec i Szwecji.
Upadłość niemieckiego producenta wyrobów rybnych – jak Listeria zatrzymała firmę z ponad 100-letnią historią - case study
Firma Heinrich Abelmann GmbH z siedzibą w Bremerhaven, działająca w sektorze wyrobów rybnych i licząca sobie ponad sto lat działalności, stanęła na krawędzi upadłości. Bezpośrednią przyczyną jest skażenie jednego z flagowych produktów bakterią Listeria monocytogenes – przypadek pokazuje, jak poważne skutki dla producentów żywności może mieć kryzys związany z mikrobiologią i zaufaniem konsumenta.
Heinrich Abelmann GmbH to wielopokoleniowy producent rybnych specjałów – m.in. śledzi, matjesów, filetów rybnych – który przez dekady budował swoją pozycję w Niemczech. Firma była znana nie tylko w segmencie marek własnych, ale także jako dostawca produktów „private label” dla sieci handlowych.
Listeria monocytogenes w śledziu w galarecie – przebieg kryzysu
W połowie lipca 2025 r. w jednym z kluczowych produktów firmy – „Hering in Gelee mit Ei” (śledź w galarecie z jajkiem) wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Producent przeprowadził masowe wycofanie produktu oraz powiązanych z nim wyrobów: matjes, filety, inne partie rybne.
Działania te doprowadziły do tego, że firma odnotowała 35 % spadek sprzedaży, co skutkowało koniecznością złożenia we wrześniu br. wniosku o upadłość.
Przyczyny i analiza błędów
- Skażony surowiec - Zarząd firmy wskazuje, że bakteria została wprowadzona poprzez zanieczyszczony surowiec pochodzący od norweskiego dostawcy.
 - Krytyczny produkt - Produkt „Hering in Gelee mit Ei” był ważnym elementem oferty, szczególnie wśród starszych klientów – co zwiększyło spowodowało utratę reputacji po wykryciu Listerii.
 - Efekt domina: spadek zaufania i sprzedaży - Wycofanie partii, przerwy w produkcji, spadek sprzedaży oraz kwestie logistyczne i kontrolne (m.in. awaria chłodzenia) doprowadziły do utraty pozycji rynkowej.
 - Ubezpieczenie i finansowanie - Choć firma miała ubezpieczenie na wypadek takich zdarzeń, nie jest pewne, czy polisa pokryje wszystkie straty. Banki odmawiają nowych kredytów.
 
Wnioski i znaczenie dla branży spożywczej
Nawet firmy z długą historią i ugruntowaną marką są podatne na kryzysy mikrobiologiczne. System kontroli surowców i łańcucha dostaw staje się kluczowy: jeden zanieczyszczony komponent może uruchomić lawinę. Firmy produkujące produkty szczególnie skierowane do grup ryzyka (np. osoby starsze) ponoszą większą odpowiedzialność w razie skażenia – wpływa to na odbiór marki.
Rynek żywność jest bardzo regulowanym prawnie rynkiem: szybka reakcja, transparentność i zarządzanie kryzysem mają ogromne znaczenie. Ubezpieczenie ryzyk żywnościowych musi być skorelowane z realną ekspozycją – i to nie tylko na same produkty, lecz również na utratę reputacji i sprzedaży.
Co dalej z firmą?
Zarząd firmy zapowiedział wdrożenie intensywnych procedur czyszczenia, monitoringu mikrobiologicznego, wzmocnionej kontroli surowców i wstrzymania produkcji bardziej ryzykownych wyrobów. Firma liczy na odzyskanie zaufania klientów i dostawców, ale sytuacja pozostaje trudna – branża żywnościowa będzie obserwować ten przypadek jako ostrzeżenie, jak nagłe odkrycie bakterii Listeria może sparaliżować nie tylko pojedynczy produkt, ale cały model biznesowy firmy spożywczej. Dla branży rybnej - i ogólnie przetwórstwa żywności, jest to lekcja o konieczności ciągłego monitoringu, reakcji kryzysowej i budowaniu odporności operacyjnej.
Przeczytaj także
- 
        
          
          01.09.2025
        
        Niski poziom bakterii Listeria i E. coli opornych na antybiotyki w filetach z łososia - pozytywne wyniki badań FSA
Czytaj więcejRaport FSA stanowi silne potwierdzenie skuteczności obowiązujących w branży rybnej standardów higienicznych i sanitarnych. Niskie poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych w gotowym produkcie świadczą o tym, że procesy produkcji i pakowania są prowadzone w sposób prawidłowy, a systemy kontroli jakości działają efektywnie.
 - 
        
          
          30.06.2025
        
        Rekordowo wysokie wskaźniki zakażeń STEC i Listeria w UE/EOG w 2023 r. – ECDC opublikowało coroczne raporty
Czytaj więcejZgodnie z najnowszymi corocznymi raportami epidemiologicznymi opublikowanymi w czerwcu br. przez Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), w 2023 r. w Unii Europejskiej/Europejskim Obszarze Gospodarczym (UE/EOG) zakażenia bakteriami Escherichia coli (STEC) i Listeria wytwarzającymi toksynę Shiga osiągnęły najwyższy poziom od czasu rozpoczęcia ogólnounijnego nadzoru w 2007 r.
 - 
        
          
          18.04.2025
        
        Duńska firma w ogniu krytyki - Listeria wędrowała z rybami przez Europę
Czytaj więcej 
  
  
  
      


        
