Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ekstrakty z zielonej herbaty jako substancje podlegające ograniczeniom w żywności. Zmiana rozporządzenia 1925/2006.

21 grudnia br. wejdzie w życie Rozporządzenie, zgodnie z którym ekstrakty zielonej herbaty zawierające 3-galusan (-) epigalokatechiny staną się substancją, której stosowanie w żywności podlega ograniczeniom i kontroli.

WPROWADZENIE
Unijne Rozporządzenie 1925/2006 w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych ustanawia zasady tzw. wzbogacania żywności. Ponadto, przewidziana w nim została procedura (art. 8) umożliwiająca wprowadzenie zakazu lub ograniczenia stosowania danych substancji w żywności, jeśli stwierdzono jej szkodliwy wpływ na zdrowie.

Ponadto, z uwagi na szczególnie pilny charakter sprawy Komisja Europejska może zastosować procedurę w trybie pilnym w celu umieszczenia substancji bądź składnika w załączniku III do rozporządzenia 1925/2006 (SUBSTANCJE, KTÓRYCH STOSOWANIE W ŻYWNOŚCI JEST ZAKAZANE, OGRANICZONE LUB PODLEGA KONTROLI PRZEZ WSPÓLNOTĘ) w część A (Substancje zakazane) lub B (Substancje podlegające ograniczeniom).

Ekstrakty z zielonej herbaty wpisane do części B i C załącznika III
30 listopada br. zostało przyjęte ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/2340 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do ekstraktów zielonej herbaty zawierających 3-galusan (-) epigalokatechiny, na mocy którego ww. ekstrakty z zielonej herbaty zawierające 3-galusan epigallokatechiny (z wyłączeniem wodnych ekstraktów zielonej herbaty zawierających 3-galusan (-) epigalokatechiny, które po odtworzeniu w napojach mają skład porównywalny z tradycyjnymi naparami zielonej herbaty) zostają umieszczone w części B załącznika III, tj. na liście substancji podlegających ograniczeniom, jak też w części C (substancje podlegające kontroli).

Ograniczenie stosowania w żywności polega na stosowaniu ww. ekstraktów na warunkach podanych w części B załącznika III tj.

1. dzienna porcja zawierająca poniżej 800 mg 3-galusanu oraz
2. dodatkowe informacje i ostrzeżenia, które należy uwzględnić na etykiecie, tj.

  • Na etykiecie podaje się maksymalną liczbę porcji żywności przeznaczonych do dziennego spożycia oraz ostrzeżenie, aby nie spożywać dziennej ilości równej 800 mg 3-galusanu (-) epigalokatechiny lub wyższej.
  • Na etykiecie podaje się zawartość 3-galusanu (-) epigalokatechiny w przeliczeniu na porcję żywności.
  • Etykieta musi zawierać następujące ostrzeżenia:
    »Nie należy spożywać, jeśli tego samego dnia spożywasz inne produkty zawierające zieloną herbatę«;
    »Niniejszy produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży lub kobiety karmiące piersią oraz dzieci w wieku poniżej 18 lat«;
    »Nie należy spożywać na czczo«.”

Rozporządzenie zakłada okres przejściowy dla środków spożywczych zawierających ekstrakty z zielonej herbaty niespełniających ww. nowych obostrzeń – będą one mogły pozostawać w obrocie do 21 czerwca 2023 r., jeśli zostały wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie rozporządzenia (tj. 21 grudnia 2022 r.). 

 

ZNACZENIE DLA FIRM

Ograniczenia wprowadzone na podstawie Rozporządzenia Komisji mają bezpośredni wpływ na produkty zawierające ekstrakty z herbaty dotyczy to przede wszystkim suplementów diety i napojów. W celu uzyskania zgodności z nowymi wymaganiami konieczna jest weryfikacja składu produktów jak i zmiana treści etykiet (z uwzględnieniem okresu przejściowego).

 

 

 

Słowa kluczowe: ekstrakty z zielonej herbaty, rozporządzenie 1925/2006, suplementy, napoje

Autor: Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGI FOOD LAW

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.