Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dodatki z innowacyjnych źródeł – wymagania prawne (PROSZEK Z ACEROLI)

Cele związane z neutralnością klimatyczną, które UE zamierza osiągnąć skłaniają firmy sektora spożywczego do stosowania innowacyjnych rozwiązań. Dotyczy to wielu aspektów w tym zrównoważonych metod produkcji żywności i pozyskiwania surowców z nowych źródeł. Gospodarka o obiegu zamkniętym, co do zasady wyklucza marnowanie zasobów. Stąd też coraz więcej pomysłów na wykorzystanie np. produktów ubocznych i odpadów jako surowców.

Popularne staje się także produkowanie dodatków technologicznych z niejadalnych (wcześniej) części roślin, np. łusek ryżu. Wybór tego rodzaju składników warto poprzedzić sprawdzeniem zgodności z przepisami, które mogą stanowić istotne ograniczenie ich stosowania.

Co należy rozumieć przez „dodatek”?
Składniki żywności stosowane w produkcie w celu uzyskania określonych walorów technologicznych określane bywają mianem „dodatków technologicznych”. Są nimi tak klasyczne składniki, jak sól, mąka czy skrobia. Coraz częściej w celu technologicznym stosowane są składniki, które mogą wymagać zezwolenia jeśli celem ich użycia jest właśnie funkcja technologiczna (np. niektóre rodzaje błonników, ekstraktów roślinnych). Dzieje się tak wtedy, gdy składnik spełnia określoną w przepisach rozporządzenia 1333/2008[1] definicję dodatku do żywności. Takie dodatki stosuje się według uregulowanych zasad, a ponadto na etykiecie deklaruje się kategorię (funkcję) oraz numer E (lub nazwę).

Wiele firm używa tego rodzaju składników zakładając, że skoro surowce do ich wytworzenia są stosowane w żywności i są w ofercie dostawców, to z pewnością są też legalne. W niektórych przypadkach to założenie okazuje się nieprawdziwe.

Jak sprawdzić możliwość zastosowania dodatku zgodnie z przepisami?
Przede wszystkim należy uzasadnić cel zastosowania składnika (aktywny, funkcjonalny, technologiczny?)

Są różne scenariusze weryfikacji. Cennym źródłem informacji może być też rzetelna specyfikacja od dostawcy surowca. Bardzo dobrym źródłem informacji na temat oceny statusu składnika technologicznego są prace instytucji UE, ponieważ temat dodatków technologicznych ze względu na regulacje w tym zakresie ma charakter unijny i inne państwa członkowskie również mierzą się z tym tematem (np. proszek z aceroli).

Brak odpowiedniej oceny zgodności z przepisami może skutkować koniecznością zmiany składu produktu wprowadzonego do obrotu. Z tego względu zdecydowanie lepszą strategicznie opcją jest zadbanie o zgodność z przepisami na etapie tworzenia receptury produktów.

 

[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. UE. L. z 2008 r. Nr 354, str. 16 z późn. zm.).

Słowa kluczowe:

Autor: Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGI Food Law

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.