Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Analiza trendów sprzedaży witaminy D jednoznacznie wskazuje na wzrost w nadchodzących latach. Suplementy diety będące źródłem witaminy D znajdują się w portfolio wielu firm.
Witamina D w suplementach diety w Polsce – prawo i rekomendacje
Formy chemiczne witaminy D, które mogą być stosowane w suplementach diety wymienione są w załączniku do rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie składu i oznakowania suplementów diety[1].
Zespół do spraw Suplementów Diety, który jest organem opiniodawczo-doradczym Głównego Inspektora Sanitarnego w uchwale 1/2021 ustalił maksymalne poziomy witaminy D w suplementach diety na poziomie:
Zespół wydał także rekomendacje dotyczące ostrzeżeń na etykietach stwierdzając, że „W oznakowaniu suplementów diety musi być umieszczone przeznaczenie z jednoznacznym uwzględnieniem grupy odbiorców”.
Witamina D w suplementach diety w Irlandii – nauka i praktyka
14 lutego 2023 r. irlandzki urząd Food Safety Authority of Ireland (FSAI) opublikował przewodnik „Vitamin D: Scientific Recommendations for 5 to 65 Year Olds Living in Ireland”
Wskazano w nim następujące rekomendacje dotyczące poziomów spożycia:
Dla zdrowych dzieci (5-11 lat) należy stosować dzienną suplementację witaminy D zawierającą 10 µg (400 IU):
Zdrowa młodzież i dorośli (12-65 lat) powinni stosować codzienną suplementację witaminy D zawierającą 15 µg (600 IU):
Jednocześnie przedstawiciele FSAI w opublikowanym komunikacie podkreślają konieczność zwracania uwagi na zalecaną dzienną dawkę i nieprzekraczania jej, chyba że zaleci to lekarz. Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), górna tolerowana granica spożycia wynosi 50 µg dziennie dla dzieci i 100 µg dziennie dla dorosłych. Zalecana dzienna dawka odpowiednio 10 µg lub 15 µg dla dzieci i dorosłych to: ogólnie bezpieczny poziom suplementacji witaminy D, nawet w połączeniu z przyjmowaniem witaminy D z diety i żywności wzbogaconej.[2]
ZNACZENIE DLA FIRM
Górne poziomy zawartości składników aktywnych w tym witamin i składników mineralnych mogą różnić się między państwami członkowskimi. Taka sytuacja stanowi wyzwanie szczególnie w sytuacji wprowadzania jednego produktu na różne rynki wewnątrz UE.
Przewodnik FSAI dostępny jest TUTAJ: https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/vitamin_D_report_14022023.html
[1] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 79).
[2] https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/vitamin_D_report_14022023.html
Słowa kluczowe: #functionalfood #healthyfood #medicalfood #suplementy #vitaminD #foodlaw