Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Poziomy witaminy D dla różnych grup wiekowych – PRZEWODNIK

Analiza trendów sprzedaży witaminy D jednoznacznie wskazuje na wzrost w nadchodzących latach. Suplementy diety będące źródłem witaminy D znajdują się w portfolio wielu firm.

Witamina D w suplementach diety w Polsce – prawo i rekomendacje
Formy chemiczne witaminy D, które mogą być stosowane w suplementach diety wymienione są w załączniku do rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie składu i oznakowania suplementów diety[1].

Zespół do spraw Suplementów Diety, który jest organem opiniodawczo-doradczym Głównego Inspektora Sanitarnego w uchwale 1/2021 ustalił maksymalne poziomy witaminy D w suplementach diety na poziomie:

  • 2 000 IU (50 µg) dla suplementów diety przeznaczonych dla zdrowej populacji osób dorosłych do 75 roku życia;
  • 4000 IU (100 µg) dla suplementów diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia.

Zespół wydał także rekomendacje dotyczące ostrzeżeń na etykietach stwierdzając, że „W oznakowaniu suplementów diety musi być umieszczone przeznaczenie z jednoznacznym uwzględnieniem grupy odbiorców”.

Witamina D w suplementach diety w Irlandii – nauka i praktyka
14 lutego 2023 r. irlandzki urząd Food Safety Authority of Ireland (FSAI) opublikował przewodnik „Vitamin D: Scientific Recommendations for 5 to 65 Year Olds Living in Ireland”

Wskazano w nim następujące rekomendacje dotyczące poziomów spożycia:

Dla zdrowych dzieci (5-11 lat) należy stosować dzienną suplementację witaminy D zawierającą 10 µg (400 IU):

  • podczas dłuższej zimy (od końca października do marca) dla osób o jasnej karnacji etnicznej
    przez cały rok dla osób o ciemniejszej skórze

Zdrowa młodzież i dorośli (12-65 lat) powinni stosować codzienną suplementację witaminy D zawierającą 15 µg (600 IU):

  • podczas dłuższej zimy (od końca października do marca) dla osób o jasnej karnacji etnicznej
  • przez cały rok dla osób o ciemniejszej skórze
  • przez cały rok dla kobiet w ciąży, niezależnie od pochodzenia etnicznego.

Jednocześnie przedstawiciele FSAI w opublikowanym komunikacie podkreślają konieczność zwracania uwagi na zalecaną dzienną dawkę i nieprzekraczania jej, chyba że zaleci to lekarz. Zgodnie ze stanowiskiem  Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), górna tolerowana granica spożycia wynosi 50 µg dziennie dla dzieci i 100 µg dziennie dla dorosłych. Zalecana dzienna dawka odpowiednio 10 µg lub 15 µg dla dzieci i dorosłych to: ogólnie bezpieczny poziom suplementacji witaminy D, nawet w połączeniu z przyjmowaniem witaminy D z diety i żywności wzbogaconej.[2]

ZNACZENIE DLA FIRM
Górne poziomy zawartości składników aktywnych w tym witamin i składników mineralnych mogą różnić się między państwami członkowskimi. Taka sytuacja stanowi wyzwanie szczególnie w sytuacji wprowadzania jednego produktu na różne rynki wewnątrz UE.

 

 

Przewodnik  FSAI dostępny jest TUTAJ: https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/vitamin_D_report_14022023.html 

[1] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 79).

[2] https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/vitamin_D_report_14022023.html 
 

 

Słowa kluczowe: #functionalfood #healthyfood #medicalfood #suplementy #vitaminD #foodlaw

Autor: IGI FOOD LAW

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.