Poziomy witaminy D dla różnych grup wiekowych – PRZEWODNIK
Analiza trendów sprzedaży witaminy D jednoznacznie wskazuje na wzrost w nadchodzących latach. Suplementy diety będące źródłem witaminy D znajdują się w portfolio wielu firm.
Witamina D w suplementach diety w Polsce – prawo i rekomendacje
Formy chemiczne witaminy D, które mogą być stosowane w suplementach diety wymienione są w załączniku do rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie składu i oznakowania suplementów diety[1].
Zespół do spraw Suplementów Diety, który jest organem opiniodawczo-doradczym Głównego Inspektora Sanitarnego w uchwale 1/2021 ustalił maksymalne poziomy witaminy D w suplementach diety na poziomie:
- 2 000 IU (50 µg) dla suplementów diety przeznaczonych dla zdrowej populacji osób dorosłych do 75 roku życia;
- 4000 IU (100 µg) dla suplementów diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia.
Zespół wydał także rekomendacje dotyczące ostrzeżeń na etykietach stwierdzając, że „W oznakowaniu suplementów diety musi być umieszczone przeznaczenie z jednoznacznym uwzględnieniem grupy odbiorców”.
Witamina D w suplementach diety w Irlandii – nauka i praktyka
14 lutego 2023 r. irlandzki urząd Food Safety Authority of Ireland (FSAI) opublikował przewodnik „Vitamin D: Scientific Recommendations for 5 to 65 Year Olds Living in Ireland”
Wskazano w nim następujące rekomendacje dotyczące poziomów spożycia:
Dla zdrowych dzieci (5-11 lat) należy stosować dzienną suplementację witaminy D zawierającą 10 µg (400 IU):
- podczas dłuższej zimy (od końca października do marca) dla osób o jasnej karnacji etnicznej
przez cały rok dla osób o ciemniejszej skórze
Zdrowa młodzież i dorośli (12-65 lat) powinni stosować codzienną suplementację witaminy D zawierającą 15 µg (600 IU):
- podczas dłuższej zimy (od końca października do marca) dla osób o jasnej karnacji etnicznej
- przez cały rok dla osób o ciemniejszej skórze
- przez cały rok dla kobiet w ciąży, niezależnie od pochodzenia etnicznego.
Jednocześnie przedstawiciele FSAI w opublikowanym komunikacie podkreślają konieczność zwracania uwagi na zalecaną dzienną dawkę i nieprzekraczania jej, chyba że zaleci to lekarz. Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), górna tolerowana granica spożycia wynosi 50 µg dziennie dla dzieci i 100 µg dziennie dla dorosłych. Zalecana dzienna dawka odpowiednio 10 µg lub 15 µg dla dzieci i dorosłych to: ogólnie bezpieczny poziom suplementacji witaminy D, nawet w połączeniu z przyjmowaniem witaminy D z diety i żywności wzbogaconej.[2]
ZNACZENIE DLA FIRM
Górne poziomy zawartości składników aktywnych w tym witamin i składników mineralnych mogą różnić się między państwami członkowskimi. Taka sytuacja stanowi wyzwanie szczególnie w sytuacji wprowadzania jednego produktu na różne rynki wewnątrz UE.
Przewodnik FSAI dostępny jest TUTAJ: https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/vitamin_D_report_14022023.html
[1] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 79).
[2] https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/vitamin_D_report_14022023.html
Słowa kluczowe: #functionalfood #healthyfood #medicalfood #suplementy #vitaminD #foodlaw