Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Tym razem będzie to województwo opolskie. Już 6 września ponad 500 hodowców, producentów bydła mlecznego oraz specjalistów z sektora mleczarskiego, spotkają się w Kombinacie Rolnym w Kietrzu. Uczestnicy z całego kraju poznają tajniki uprawy kukurydzy na kiszonkę, porównując aż 50 odmian kukurydzy (producentów: Agrofert, CaussadeSemences, Chemirol, Euralis, HR Smolice, KWS, Limagrain, Mais, Pioneer, Saatbau), wysianych na poletkach doświadczalnych. Kolejną atrakcją eventu będzie prezentacja wozów paszowych oraz porównanie TMR, konsultacje żywieniowe i agronomiczne oraz zwiedzanie Fermy krów Langowo, liczącej przeszło 1 000 sztuk bydła mlecznego oraz 2 000 cieląt .
Narodowy Dzień Mlecznej Fermy, organizowany przez InConventus Group, jest cyklicznym miejscem spotkania hodowców z całego kraju, będąc dla nich swoistym rodzajem szkolenia, oraz możliwością znaczącego poszerzenia swojej wiedzy dotyczącej hodowli. Uczestnicy IV edycji będą mogli zdobyć najnowszą wiedzę z zakresu żywienia, zwiększania wydajności stada oraz poprawy jakości produkowanego mleka dzięki udziałowi w merytorycznych prelekcjach wygłaszanych przez specjalistów. Podczas wydarzenia okazję do zaprezentowania swoich usług będą miały również rozmaite firmy agro.
Kombinat Rolny Kietrz to jedno z najważniejszych w kraju gospodarstw rolnych z 60-letnią tradycją. Na obszarze 8,5 tys. ha znajdują się pola uprawne, a także prawie 9 tys. sztuk bydła, w tym około 3,7 tys. krów mlecznych. Farma jest zaopatrzona w najnowocześniejszą infrastrukturę, która kosztowała właścicieli gospodarstwa ponad 200 milionów złotych, co czyni Kombinat jednym z najlepiej wyposażonych gospodarstw rolnych w Polsce. Ciągniki są tu nawigowane satelitarnie, dzięki czemu mogą pracować niezależnie od pory dnia czy pogody. Jakość gleby podlega stałej kontroli i analizie, pozwalającej odpowiednio dobrać sposób jej użytkowania. Ogromną wagę przykłada się również do dobrostanu zwierząt, co znajduje odzwierciedlenie w jakości otrzymywanego mleka. Dojenie odbywa się dwa razy dziennie w udojni wyposażonej w 60-stanowiskową dojalnię karuzelową firmy Fullwood z obsługą zewnętrzną.
Podgarnianie paszy oraz utrzymanie czystości korytarzy paszowych zapewnia z kolei samojezdny, automatyczny robot ze ślimakiem Butler Gold marki Wasserbauer, zasilany przez dwa bezobsługowe akumulatory.
Wejście na teren wydarzenia możliwe tylko z biletem! Aby otrzymać bilet na wydarzenie, wystarczy dokonać rejestracji poprzez wypełnienie formularza obecnego na stronie internetowej www.farmdays.com.pl. Wypełnienie formularza rejestracyjnego jest niezbędnym warunkiem uczestnictwa w wydarzeniu.
Przeczytaj także
Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w pierwszych pięciu miesiącach 2019 r. wartość importu produktów mleczarskich do Polski wyniosła...
Certyfikat VLOG (non GMO), dotychczas znajdujący zastosowanie głównie w branży mleczarskiej, staje się coraz bardziej popularny w innych sektorach produkcji żywności.
W najbliższym dziesięcioleciu globalna produkcja mleka będzie zwiększać się szybciej niż produkcja pozostałych głównych surowców rolnych.